GNM Kontúr Fizikai Színház a Bakelitben

A GNM Kontúr Fizikai Színház A Bál című mozgásszínházi előadásával zárja májusi programját a Bakelit Multi Art Center. Két nap egymás után, május 30-án és 31-én tekinthető meg újra az előadás. Gyöngyösi Tamást, a GNM Kontúr Fizikai Színház koreográfusát kérdezte a Bakelit.

A Gór Nagy Mária Színtanoda Egyesület Művészeti Szakközépiskola 1984-ben jött létre, az ország első magán színiiskolájaként. A Fizikai Színház társulata az iskolán belül 1998 óta működik. Milyen érzés egy ilyen társulatot vezetni?

Gyöngyösi Tamás: Sokkal fontosabbnak tartom azt a kérdést, milyen érzés egy ilyen társulatban részt venni. Számomra munka, feladat.

  1.  A Bál a GNM Kontúr Fizikai Színház 2006-ban bemutatott produkciója. Miért döntöttetek úgy, hogy újra hozzányúltok, felújítjátok az előadást? Miért találtátok újra aktuálisnak pont ezt a darabot?

Gyöngyösi Tamás: Ennek az előadásnak a témája mindig aktuális. A szereplőgárda tette lehetővé, hogy ismét egy minőségi előadást lehessen létrehozni.

0001-111206_gnm_szinitanoda_a_bal-12Fotó: Kővágó Nagy Imre

 Hogy fogadta a közönség és a szakma a felújított változatot?

Gyöngyösi Tamás: A többség örömmel, kritikával. Odafigyeltek rá, reagáltak az előadásokra. A Fehér Elephánt kulturális ajánlójából had idézzek: "Az együttes  fantasztikus egységben valósítja meg  a koreográfusi-rendezői elképzeléseket, miközben az egyének megőrzik önálló karakterüket. Táncosnak lenni az esetleges sikerért vállalt börtönlét, lemondás, önfegyelem, befeléfordulás, - így táncolni kitárulkozás, önismeret, együttlét és beteljesülés."

  1. Hogy viszonyulnak a darabhoz a táncosok? Egész végig pörögnek az események, rengeteg tánc, mozgás, sok energiát és jó kondíciót igénylő előadás. Hogyan készültök egy ilyen komoly fizikai felkészülést igénylő darabra?

Gyöngyösi Tamás: A 3-4 hónapos, mindennapos próbafolyamat alatt kerülnek összhangba: a színészmesterség, az akrobatika és a tánc elemei.

A szereplők számára nagyon kedves előadás A (első) Bál. De erről a legjobb őket megkérdezni. Különleges atmoszféra érezhető abban a társulatban, ahol több korsztály dolgozik egy célért. Van egy 9 éves szereplőnk Vida Saci, van 18-20, 25 éves, vagy annál idősebb társulati tagunk is.

0012-111206_gnm_szinitanoda_a_bal-24Fotó: Kővágó Nagy Imre

A Bakelit Multi Art Centerben rendszeresen mutatjátok be előadásaitokat. A (első) Bál premier előtti bemutatója is itt zajlott, majd április elején két alkalommal is „báloztatok” már. Minek köszönhető a visszatérés?

Gyöngyösi Tamás: Pályázatot nyertünk meg a Bakelitbe, így kerültünk először ide. A vezetőség nyitott a különböző műfajok íránt; segíti a fiatal művészek megnyílvánulási lehetőségeit. Többek között ezért is jövönk vissza szívesen, évente több előadást tartani.

  1. Kinek szeretnéd ajánlani az előadást és milyen üzenettel?

Gyöngyösi Tamás: A középkorúaknak, mert átélték. A fiataloknak, mert átélhetik a születésük előtti rendkívüli korokat.

Forrás: Bakelit-interjú

süti beállítások módosítása