A 'legszakmaibb' évad jön Kecskeméten

Az elmúlt négy év legszakmaibb évada után ősztől a minőség megtartására alapozó, ám közönségbarátabb programmal, két új taggal és tucatnyi bemutatóval várja nézőit a Kecskeméti Katona József Színház.

Cseke Péter igazgató a csütörtöki évadzáró társulati ülésen emlékeztetett arra, hogy már az évadnyitón elhangzott: az idei lesz vezetői ciklusának legszakmaibb évada. Ez azóta beigazolódott, eredményeként pedig a nagyszínpadon egyaránt láthattak a látogatók megosztó és közönségsikert arató előadásokat, miközben idén születtek az elmúlt 4 évad legkiválóbb kamaradarabjai - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy mindez a kritikusok figyelmét is Kecskemétre irányította.

cseke

Cseke Péter kiemelte: a szakmában az a hír járja, hogy Kecskemét a mai kor új Kaposvárja, mely a színjátszás területén évtizedeken keresztül az ország zászlóshajója volt. "Sok munka áll még előttünk, hogy ezt valóban elmondhassák a Katona József Színházról, azonban ez már azt jelenti, hogy jó úton haladunk" – fogalmazott az igazgató, aki a társulati ülésen a színház gazdasági helyzetéről is szót ejtett. Úgy véli, az ország pénzügyi nehézségeit az utóbbi években jól átvészelte a teátrum, ebben az évadban azonban már érezhették ennek a hatását a színház művészei és dolgozói is. A direktor azonban mindenkit biztosított arról, hogy mindent elkövetnek azért, hogy gördülékenyen menjen a következő évad is.

A direktor közölte: a teátrum látogatószáma összességében megközelítette a 105 ezret, mely a tavalyi csúcs után stagnáló mutató, ám arra is utal: bár a művészi színvonal terén nem kötöttek kompromisszumot, a nézők kezét sem engedték el. Az új évadban azonban valamivel közönségbarátabb darabokat állítanak színpadra, ám teszik mindezt a minőség megtartásának jegyében - húzta alá.
Szólt arról is, hogy a Kecskeméti Katona József Színházat eddig nem sújtották igazán a válság következményei, ám az idei évadra a pénzügyi nehézségek őket is elérték. A teátrum egyike az ország legszerényebben támogatott színházainak, ennek viszont az előadások minőségében a jövőben sem szabad megmutatkoznia - mondta.
Saját erőből ugyan, de sikerült megteremteniük a nyári és udvarszínház folytatásának lehetőségét is. Ami pedig a társulatot illeti, Kecskeméten kialakult egy erős, összetartó csapat. A nyár folyamán mindössze egyetlen színész, Zeck Júlia távozik, míg két fiatallal, Decsi Edittel és Porogi Ádámmal kötnek szerződést.
A következő évad műsortervéről Réczei Tamás művészeti vezető elmondta: három játszóhelyükön összesen 12 bemutatót tartanak. A nagyszínpadi darabok közül az Újvilág passiót, a Páratlan párost, valamint Heltai Jenő Naftalin című művét Cseke Péter állítja színpadra, míg Shakespeare A vihar című darabját Bagó Bertalan, Tolcsvai-Müller-Bródy: Doctor Herzét Szerednyey Béla, Németh Virág Mátyás király című meséjét pedig Porogi Dorka rendezi. 
Emellett a Ruszt József Stúdiószínház és a Kelemen László Kamaraszínház is 3-3 új darabot tűz műsorára, melyek egy részét neves vendégrendezők - Zsótér Sándor, Benedek Miklós vagy éppen Verebes István - jegyzik.

süti beállítások módosítása