Búcsú Gheorghiade Máriától

Áprilisban hunyt el Gheorghiade Mária, a Szatmárnémeti Északi Színház díszlet- és jelmeztervezője. Méhes Kati, a Harag György Társulat színművésze emlékezik.

Egy színház életében egy fesztivál megnyitása nagy öröm.

Ez alkalommal az örömbe üröm is vegyül. Ugyanis színházunkat és a szépet kedvelő közönséget pótolhatatlan veszteség érte.

Egyik kiváló művészünk az örökkévalóságba költözött. De amíg színház létezik a Gheorghiade Marika neve állócsillag marad a Szatmári Színház egén.

Érzékeny – talán túl érzékeny lelkű – nagyszerű művészt siratunk - és néhányan nagyon jó barátot. Korrekt, becsületes embert, olyan munkatársat, aki önmagát nem kímélve dolgozott. Maximalista volt, elsősorban önmagával szemben.

Rendkívül jó ízléssel, nagy tudással, aprólékos gondossággal figyelt minden részletre. A szerény anyagi körülmények ellenére is csodát művelt. Szívet-lelket gyönyörködtető ruhákat álmodott színpadra.

Egyszerű, letisztult vonalakkal varázsolt elegáns, jól használható, praktikus játszóteret. Ebben a színházban az első munkája az Ólomkatona volt, amelyet még a Kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Akadémia diákjaként jegyzett.

Gheorghiade_Maria

Kezdetben a román tagozat munkatársa volt, de Parászka Miklós – akivel nagyon jól megértették egymást, hasonlóképpen gondolkoztak – egyre többször kérte fel, hogy a magyar társulatnál is működjön közre, így 1994-ben átszerződött.

Számos nagysikerű előadás díszletének is jelmezének megtervezése fűződik a nevéhez: Trandafirii roşii, Mâţa în sac, Opera de trei parale. A magyar tagozaton Shakespeare-sorozatot tervezett: A vihar, Lear király, Szentivánéji álom, Romeo és Júlia, de említhetjük A kőszívű ember fiait, László, szent királyt, vagy az Edit és Marlenet, a Csókos asszonyt, Fekete Pétert és sorolhatnám napestig.

A határon túli nézők Debrecenben csodálhatták a Caligula helytartója, a Pompás Gedeon, a Revizor, vagy a Magyar TV és a Kisvárdai Varszínház koprodukciójában készült Pusztai szél és a Férfiakat Szelistyének díszleteit és kosztümjeit.

1989-ben - az Aradi Színházi Fesztiválon kitüntették a Bálkirálynő díszletéért.

1996-ban az EMKE (Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület) Bánffy Miklós-díjjal jutalmazta munkásságát.

1997-ben a Határon Túli Magyar Színházak IX. Kisvárdai Fesztiváljáról a legszebb jelmezekért járó elismeréssel jött haza, amelyet a Lili bárónő című előadásért kapott.

Gheorghiade_Maria2

Bárhol ültünk a nézőtéren – Szatmáron, Debrecenben, Nagyváradon, Kisvárdán vagy a TV képernyője előtt, olyan látványban, élményben lehetett részünk, amely egy életen át elkísér. Gheorghiade Marika alkotásai minden nézőt megérintettek.

E kiváló művész emlékére egy kiállítással tisztelgünk. Ezt szeretném figyelmükbe ajánlani. A nézőtéri folyosó és a büfé falain néhány kosztüm- és díszletterve csodálható meg.

Sajnos sok gyönyörű ruha már nincs meg, átalakították vagy tönkrementek.

Mégis találtunk néhányat, amelyekből egy párat – amennyi a kis előcsarnokunkban elfér – kiállítottuk.

Sajnálom, hogy a kiegészítők – a kalapok, fejfedők, párták, amelyeket saját kezűleg készített és egy teljes kiállítás anyagát is képezhették volna – már nincsenek meg.

Gheorghiade_Maria3

Nézegessék olyan szeretettel, amilyen szeretettel viseltük mi a színpadon ezeket a történelmi korszakot felidéző csodákat.

Színészként imádtam a ruháit, óriási segítséget nyújtottak egy-egy szerep megformálásához, s azt gondolom, hogy kollégáim sincsenek ezzel másként.

Arra nem vagyok hivatott, hogy képzőművészként értékeljem. Számomra minden alkotása maga a pasztellbe öltöztetett költészet.

A színeinek harmóniája maga a nyugalom, a biztonságot árasztó állandóság.

Azonban minden képen ott van egy olyan szín, ami azt kérdezi: Miért? Miért pont így?! Vagy megmutatja, hogyan lehetne másként... szebben élni.

Az utóbbi időben, mint képzőművészt, a falevél foglalkoztatta.

El is indított egy falevél sorozatot, amelyből egy hulló arany levéllel engem is megajándékozott.

Ő, a két legjobb barátnőm egyike.

Nemrég nálam volt. Lekísértem az emeletről, eloldotta a biciklijét, de mielőtt felült volna huncutul mosolyogva elmondta azt a néhány verssort, amit a rádióban hallott valamikor. Sokszor idézte, sőt lediktálta, hátha az interneten ráakadok a folytatásra:

 

„Fának születtem, lábon élek

Nem lettem szeszélye a szélnek

Levél vagyok, azt kell megtanulni

Nem lehet csak felfelé hullni.”

 

És elkarikázott!

Ő már megtanulta, hogyan kell felfelé hullni. Felszállt, elrepült.

De bennünk örökké él!

Drága barátnőm – repülj békében.

 Méhes Kati

süti beállítások módosítása