Eldőlt: az önkormányzat működteti a nyíregyházi színházat

Július elsejétől az önkormányzat veszi át működtetésre a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházat – erről a Szabolcs-Szatmár-Beregi megyei város közgyűlése döntött csütörtöki ülésén.

A fenntartói átvételt a korábbi működtetőnek, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzatnak még jóvá kell hagynia – mondta a tanácskozáson Kovács Ferenc, a nyírségi nagyváros polgármestere.

A színház működtetői átvállalásához februárban feltételeket kötött a nyíregyházi önkormányzat közgyűlése. Akkor a helyi képviselők többsége úgy határozott, hogy az átvétel plusz anyagi terhet nem jelenthet a helyhatóság költségvetésére, ezért a teátrum pénzügyi helyzetének rendezését kérték a korábbi működtetőktől.

nyiregyhaza_szinhaz03forrás: puszta.comAzóta ez megtörtént, a színház 2011. december 31-én fennállt, több mint 92 millió forint összegű szállítói tartozásából a Magyar Államkincstár 21,2, míg a teátrum 67,2 millió forintot egyenlített ki, és rendelkezésre áll a még hiányzó mintegy 4 millió forint is a társulatnál a teljes tartozásának rendezéséhez.

A színház idei működési költségeire a megyei önkormányzat több, mint 111 millió forintot utalt át, míg az állami költségvetés 382 millió forint támogatást biztosított.

Mindemellett – a nyíregyházi önkormányzat kérésére – törölték a korábbi jelzálog bejegyzést is a színház két ingatlanának nyilvántartásából.

A teátrum működéséhez kellő biztos anyagi háttér megteremtésénél az új fenntartó, a nyíregyházi önkormányzat további állami segítséget is remél. A kormány májusban 400 millió forintot különített el az előadói és művelődési szervezetek, illetve a könyvtárak működtetésének támogatására, s ebből az összegből pályázat alapján szeretné pótolni a helyhatóság a fenntartói költség még hiányzó részét.

MTI

süti beállítások módosítása