Készül a Mary Poppins a Madáchban

Mary Poppins szeptemberben a Madách Színházba repül, ám az olvasópróbák már most elkezdődtek. A héten összegyűltek a szereplők és az alkotók, hogy együtt készüljenek a gyerekek és felnőttek kedvenc meséjére. Szirtes Tamás rendező alig várta ezt a pillanatot. A Színház.hu pedig bepillanthatott az előkészületekbe.

Meghallgathattuk az előadás legnagyobb slágereit, sőt az is kiderült, hogy milyen zseniális díszletek és jelmezek készültek a produkcióhoz.

„Nagy fába vágtuk a fejszénket, Az Operaház fantomja óta talán nem is vittünk színre ilyen nehéz darabot." – mondta Szirtes Tamás a musical olvasópróbáján.

mary01

„A musical irodalom egyik legnehezebb alkotásához színházi perfekcionizmus szükséges. De mi mindenre felkészültünk és alig várjuk, hogy bemutathassuk ezt a gyönyörű nagy mesét. 1964-ben készült el a Disney-film, mely tulajdonképpen Csudálatos Mary-nek, azaz Mary Poppins-nak is meghozta a világhírnevet. Pamela Lyndon Travers ausztrál születésű angol írónő tanulságos történetét nem sokkal később a világon mindenhol ismerték. A felnőtté válásunk nehéz fázisaival szembesülünk Mary Poppins kapcsán, sajnos ugyanis az évek során rengeteg pozitív tulajdonságunk szorul háttérbe és lesz egyre fontosabb a pénzkeresés, a munka utáni hajsza. A családok egyre kevesebbet kommunikálnak, összezavarodnak a szerepek. Mindezek meseszerű költői metaforája pedig ez a darab." – tette hozzá a rendező, aki azt is elárulta, hogy Csudálatos Mary-nek köszönhetően közelebbi kapcsolatba kerülhetünk a természettel, a széllel, levegővel, virágokkal és egy olyan utazáson vehetünk részt a Banks gyerekekkel együtt, mely örökre megváltoztatja a gondolkodásunkat, az életünket. Visszakapunk egy szeletet gyermeki énünkből, tiszta lelkünkből.

mary02

A színpadi adaptációt Cameron Mackintosh producernek köszönhetjük, aki „erőszakosságának" és kitartásának köszönhetően addig dolgozott az ügyön, míg végül 2004-ben bemutatták a filmből készült musicalt. Nagy erőfeszítések árán pedig a Madách Színház is megkapta a játszási jogokat. A díszlet- és jelmeztervek már elkészültek, akár csak a koreográfia.

Az olvasópróbán pedig az is bebizonyosodott, hogy 2012 legnagyobb musical szenzációja készül. A szereplők – többek között Oroszlán Szonja, Polyák Lilla, Mahó Andrea, Csonka András, Szente Vajk, Sándor Dávid, Dunai Tamás, Szerednyey Béla, Szevét Tibor, Gallusz Nikolett, Koós Réka - énekeltek, miközben Szirtes Tamás a prózai részeket olvasta fel. Kocsák Tibor és Szegeczky Ágnes korrepetitor pedig zongorán kísérte a dalokat.

A díszletről – melyet Rózsa István álmodott meg – csak annyit árulhatunk el elöljáróban, hogy tökéletesen alkalmazkodik Mary Poppins mesés lényéhez, folyamatosan változik, mozog és alakul. Az esernyőformájú vetítővászon már csak hab a tortán. A pompás jelmezek pedig Romhányi Nóra munkáját dicsérik. Július 13-ig próbálják a musicalt, majd augusztusban – egy kis nyári pihenőt követően - folytatódnak a munkák. Bemutató szeptember 21, 22, 23-án.

mary03

Történet, előélet:

Sokan olvastuk ifjúkorunkban Mary Poppins, azaz Csudálatos Mary, az elbűvölő és „abszolút hibátlan" nevelőnő kalandjait. Az első regény 1934-ben jelent meg Pamela Lyndon Travers ausztrál születésű angol írónő tollából, aki az ezt követő ötven évben még számos Mary Poppins-kötettel lepte meg olvasóit.

Talán még többen láttuk az 1964-ben készült Walt Disney filmmusicalt, Julie Andrews és Dick Van Dyke főszereplésével, és ma is dúdoljuk a Sherman testvérek által írt fülbemászó dalokat.

Mary Poppins töretlen népszerűsége a színpad világát sem hagyta érintetlenül; a mű színre vitelét a neves producer, Cameron Macintosh álmodta meg, aki számos nagy sikerű musicalnek (Macskák, Nyomorultak, stb.) volt a kreatív irányítója. Macintosh éveken át dolgozott Thomas Schumacherrel, a Disney színházi igazgatójával azért, hogy 2004-ben Londonban, majd 2006-ban a New York-i Broadway-n is bemutassák a musicalváltozatot, amelynek szövegkönyvét Julian Fellowes írta, és amelyhez George Stiles és Anthony Drewe szerzett további – az eredetiekhez méltó – dalokat. A látványos szuperprodukció számos díjban részesült, és a mai napig teltházak előtt fut.

Mary Poppins, a varázslatos dadus, a keleti széllel érkezik a londoni Cseresznyefa utcába, a Banks család házába, a család két gyermeke, Michael és Jane mellé. Elragadó egyénisége, és emberi hozzáállása nemcsak a két gyermekkel érteti meg, mi a fontos igazán az életben, de végül a merev, földhözragadt apát is maga mellé állítja. A pompázatos, sok technikai újdonságot felvonultató musical színpadra varázsolja a film sok ismert jelenetét: a varázslatos kirándulást a parkban, a „madaras asszony" szívhez szóló dalát, vagy a kéményseprők táncát London háztetőin. Ám a színpadi változatban ezeken kívül helyet kapott néhány olyan jelenet is, amely csak a regényekben szerepel, például Andrew kisasszony, a régi és vaskalapos dada érkezése, vagy a Corry néni boltjában tett látogatás.

A Madách Színház színpadjára kerülő – ezúttal is „non-replica" – előadás igazi csemegének ígérkezik mind a Mary Poppins-rajongók, mind a musical-kedvelők számára. A Mary Poppins ráadásul igazi családi musical, hiszen a „tökéletes dadus" a felnőtteket is „neveli", amikor az élet valódi értékei mentén teremt egységet egy széthulló családban.

 

Forrás: Színház.hu, Madách Színház

süti beállítások módosítása