Mégis maradhat Bázisán a Koma

Szedán úgy döntött a XV. kerületi Önkormányzat, hogy maradhat a Koma a Bázison.

koma

Zrinyi Gál Vince, a Koma Társulat vezetője május közepén levélben tudatta: "A XV. kerületi Képviselő-testület a mai napig nem volt képes döntést hozni arról, hogy megtarthatjuk-e a Bázisunkat, azt az épületet, ahova egy éve befogadtak, és ami beköltözésünk előtt 4 évig üresen állt. A Bázis, amikor először láttam, beomlott tetővel, falból lógó villanyvezetékekkel, használhatatlanságig eldugított, lerabolt vizes helyiségekkel, beázott falakkal hirdette, hogy senkinek nincs rá szüksége, hogy nem vár másra, csak az enyészetre. A KOMA színházat csinált itt a saját erejéből. Közel 8 millió forintot költöttünk az egy hónapos felújításra. Nem azért, mert volt fölösleges 8 milliónk, hanem mert fontosnak találtuk. (A fent említett működési pályázaton 2011-ben a KOMA 10 millió forintot nyert el. Csak az összehasonlítás kedvéért: a kerülettől 5 millió forintot kapunk.) A kerületnek március 1-ig kellett volna úgy döntenie, hogy az épületben maradhatunk" - fogalmazott a társulatvezető. A szerdai képviselő-testületi ülés azonban már eredménnyel járt, hiszen megszavazták, hogy a Bázis továbbra is a KOMA munkájának adjon teret.

Zrinyi Gál Vince korábbi levelében arról is szót ejtett, hogy a csapat helyzete kilátástalanná, tervezhetetlenné vált, hiszen a független szférát érintő működési támogatásra vonatkozó pályázatokat még nem írta ki a minisztérium, így nem tudni mikor jutnak pénzhez.

Május 24.-én Hammerstein Judit kultúráért felelős helyettes államtitkár elmondta, az előadóművészeti szervezetek számára kiírandó pályázatok előkészítését elvégezték. Kiemelte, hogy kiírásuk már megtörténhetett volna, ám a Széll Kálmán-terv kiterjesztése keretében megvalósítandó egyes intézkedésekről szóló kormányhatározat az EMMI számára mintegy 6,7 milliárd forintos zárolást rendelt el, amelynek végrehajtása jelenleg is zajlik.

A tárca által összeállított zárolási javaslatban a pályázati keret - amely mintegy 1 milliárd forint - nem szerepel ugyan, de végleges döntés egyelőre nem született, mert a zárolási javaslatot a Nemzetgazdasági Minisztériumnak jóvá kell hagynia. A jóváhagyás megszületéséig pedig az EMMI-nél - minden ágazatra vonatkozóan - kötelezettségvállalási moratórium van érvényben.

süti beállítások módosítása