Tovább vezetheti a szombathelyi színházat Jordán Tamás

A Színházművészeti Bizottság négy, az Emberi Erőforrások Minisztériumának és a Színházi Dolgozók Szakszervezetének egy-egy, továbbá a szombathelyi önkormányzat két képviselőjéből álló szakmai bizottság tagjainak többsége a Kossuth- és Jászai-díjas színész-rendezőt, Jordán Tamást támogatta.

"Ha további öt éven át a helyemen maradhatok, Szombathely olyan színházigazgatóra talál bennem, aki csak a fészekkel törődve megállás nélkül hordja, tapasztja a szálakat. Hogy a fészek tökéletes legyen. Nincs már más feladata az életben". 

Jordán Tamás pályázata itt elérhető.

jordan

A Színházművészeti Bizottság négy, az Emberi Erőforrások Minisztériumának és a Színházi Dolgozók Szakszervezetének egy-egy, továbbá a szombathelyi önkormányzat két képviselőjéből álló szakmai bizottság tagjainak többsége a Kossuth- és Jászai-díjas színész-rendezőt, Jordán Tamást támogatta.

A frisss.hu tudomása szerint Koltay Gábor nem jelent meg sem a múlt héten tartott szakmai ülésen, sem a Kulturális-és Sport Bizottság meghallgatásán, illetve a Gazdasági- Pénzügyi-és Jogi Bizottság ülésére nem jött el, ennek ellenére kapott néhány szavazatot. A lap értesülése szerint Koltay Gábor meggondolta magát, és visszavonta a pályázatát.

A pályázati procedúrában tegnapelőtt sor került a pénzügyi, gazdasági és jogi, tegnap pedig a kulturális és sport bizottság tagjainak véleménnyilvánítására. Előbbi testület zárt ülésén csupán a jelenlegi direktort hallgatták meg, és egyhangúlag tettek javaslatot a színház alapítójának újbóli kinevezésére.

A kulturális és sport bizottság tanácskozása után Sági József bizottsági elnök arról számolt be: most elsősorban arról kellett dönteniük, folytatni kívánják-e az elmúlt öt év színházi struktúráját, avagy komoly változások, egyben személycserék mellett törnek lándzsát. Dömötör Tamás elsősorban azt hangsúlyozta a bizottság tagjai előtt, hogy nem kifejezetten színházat, sokkal inkább egy erős társulatot szeretne létrehozni, ezzel együtt a jelenlegi gárdában változásokat is eszközölne. A Nyugat.hu cikke szerint az ülésen Jordán Tamást is többen kérdezték, a felvetésekre válaszolva az igazgató önkritikaként például azt fogalmazta meg, hogy az értelmiségiek egy részéhez még mindig nem jut el a színház, ezért a tervek szerint a jövőben is kifejezetten közönségcsalogató darabokat vinne színpadra.

Végül a bizottság a Jordán pályázatát támogatta azzal a kitétellel, hogy a közgyűlésnek (a pénzügyi, gazdasági és jogi bizottság javaslatát megerősítve) felül kell vizsgálnia egyes elemeket az igazgató javadalmazásában. Sági állítása szerint Jordán munkaszerződésében az előző képviselő-testület csupán az alapbért állapította meg, az egyéb juttatásokról (melyek majdnem akkorák voltak, mint az alapfizetés) pedig az akkori polgármester, és nem a közgyűlés döntött. A Nyugat.hu szerint Jordán győzelmével vélhetően Puskás Tivadar jelenlegi polgármester tárgyalásokat kezd majd az igazgató ezen juttatásainak csökkentéséről.

Forrás: Színház.hu, Nyugat.hu, friss.hu

süti beállítások módosítása