"Mint egy maratoni futó" - Tasnádi Csaba évadot zárt Nyíregyházán

Több mint 450 előadást teljesített az idei évadban a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház társulata - számolt be Tasnádi Csaba, a teátrum igazgatója a pénteki évadzárón elmondta, hogy július elsejétől a város önkormányzata működteti tovább a nyírségi megyeszékhely kőszínházát. A helyhatóság erről csütörtöki közgyűlésén döntött.

„Ennél fontosabb hír nincsen, úgy érzem magam, mint egy maratoni futó, aki a célban összeesik” – fogalmazott a direktor, utalva az elmúlt hónapok tárgyalássorozatára. A korábban a megyei önkormányzat fenntartásába tartozó intézmény tavaly december végére jelentős szállítói tartozást halmozott fel, a város önkormányzata az átvételt azonban a színház pénzügyi helyzetének rendezéséhez kötötte. Az azóta eltelt fél évben sikerült a tartozásokat rendezni.

Tasnádi Csaba ugyanakkor megköszönte a kitartást a társulat tagjainak, akik a nehéz helyzet ellenére összetartottak és tovább dolgoztak, így a problémákból semmit sem érzékelhetett a közönség.

tasnadicsaba

Az igazgató az elmúlt évadra visszatekintve kiemelte: a színtársulat idén ünnepelte harmincadik születésnapját, a jeles évforduló alkalmából pedig színpadra állították a saját készítésű zenés bűnügyi komédiát, a Tirpákia tündérkertet (kritikánk itt). A társulat egyébként 451 előadást teljesített, a közönség a báb- és gyermekelőadások mellett többek között Mozart Varázsfuvoláját, Moliere Tartuffe ét, Örkény István Kulcskeresők (kritikánk itt) című komédiáját, Arthur Miller klasszikusát, Az ügynök halálát (kritikánk itt), Szophoklész Antigonéját, továbbá Sütő András A szuzai menyegző című darabját tekinthette meg.

Az előadások nagy népszerűségnek örvendtek, a színház meg tudta tartani bérletes nézőit, a nézők számában semmilyen negatív tendencia nem látszott – tette hozzá Tasnádi Csaba. A teátrum az előadások mellett számos egyéb rendezvényt szervezett: a rendhagyó szülői értekezlet és irodalomórákon túl színházi nyílt nap is színesítette a kínálatot.

fruzsina

A 2012/2013-as évadban a tervek szerint öt nagyszínpadi és négy kamaraszínpadi darabot tekinthet meg a közönség, ezeket egészíti ki két gyermekelőadás és a folytatódó bábszínházi előadássorozat. Egészen biztosan láthatják majd a nézők Nyíregyházán A kőszívű ember fiait, az Anna Kareninát vagy Móricz Zsigmond Napló című színjátékát.

A társulati ülés végén több elismerést adtak át: a város nívódíját Pásztor Pál, a megye elismerését Horváth Sebestyén Sándor, míg a Nyíregyházi Főiskola által adományozott Bessenyei-díjat Budai Zsófi vehette át. Az idei évadban Pregitzer Fruzsina színművésznek szavazta meg a társulat a Móricz-gyűrűt, míg a technikai személyzet számára alapított Aranykalapács-díjat Lengyel János kapta.

süti beállítások módosítása