Igazgatóváltás a Griff Bábszínházban

Június közepétől Pinczés István Jászai- és Ucsimura-díjas rendező igazgatja a zalaegerszegi Griff Bábszínházat. Horváth Károly leköszönő igazgató csütörtökön, az évadzáró társulati ülésen értékelte az elmúlt év munkáját.

Horváth Károly az MTI kérdésére elmondta: a fenntartó februárban már közölte, hogy bár elégedettek a munkájával, a jövőben új konstrukció szerint képzelik el a bábszínház működését. Az igazgató, akinek szerződése június 23-án jár le, ezért nem is nyújtotta be pályázatát. A fenntartó zalaegerszegi közgyűlés június 24-től Pinczés Istvánt nevezte ki a Griff Bábszínház igazgatójának. 
Az ötesztendős munka összegzéseként a zeneszerző-igazgató elmondta, hogy már a kezdetekben is egy zenés bábszínház létrehozását tűzte ki célul. Ütőképes, nemzetközileg is elismert, tehetséges csapat állt össze. Az elmúlt öt esztendőben 16 rendező és 12 zeneszerző dolgozott a társulattal. A 32 bemutató csaknem fele ősbemutató volt, ezek között négy olyan előadást állítottak bábszínpadra, amelyeket még soha sehol sem játszottak bábos formában. 

horvath_karolyHorváth Károly (forrás: zalaihirlap.hu)

A közönség megszerette a bábelőadásokat - jelentette ki az igazgató. A nézőszám évadonként 25-34 ezer körül alakult, a bérletesek száma pedig idén már meghaladta a 3300-at. 
A leköszönő direktor az elmúlt évek tapasztalatai alapján azt is elmondta: nehéz úgy megrendezni az előadásokat, hogy az a 3 esztendős kicsiknek és a tizenéveseknek is tetsszen. Az utódjának ezért azt javasolja, hogy a gyermekek korosztályához igázódó előadásokat tűzzön műsorra, hogy az óvodások és az általános iskolások is megtalálják a kedvükre valót, amit megértenek és szívesen néznek végig. 
A bábszínészek munkája egyébként az évadzárót követően nyáron is folytatódik. Szombaton Báb Maratont rendeznek a zalaegerszegi színházban, a nagyszebeni Gong Gyermek- és Ifjúsági Színház a Jancsi és Juliska bábszínpadi adaptációját mutatja be német nyelven. A Ziránó Színház Benedek Elek meséje nyomán a Babszem Jankót adja elő, a szombathelyi Mesebolt Bábszínház előadásában pedig Paul Maar Tessék engem megmenteni című bábjátékát láthatja a közönség. 

Pinczes_Istvan_fotoPinczés István (forrás: hevesisandorszinhaz.hu)

Júliusban Nagyszebenben nemzetközi fesztiválon vesz részt a Griff társulata, majd a hónap végén Japánba indulnak. Tojama prefektúra azonos nevű székhelyén a Gyermek Világszínházi Fesztiválon a János Vitézt mutatják be. 
Horváth Károly az MTI-nek elmondta még, hogy színpadi zeneszerzői munkáját Marosvásárhelyen, Újvidéken, Nagyváradon szeretné tovább folytatni, de természetesen visszatér Zalaegerszegre is, ugyanis az új igazgató zeneszerzőként és fellépő művészként is meghívta a jövő évadban sorra kerülő, Hóhullásban című előadásra.

MTI

süti beállítások módosítása