Szikora János: "Templomot szeretnék felépíteni"

Szikora János, a székesfehérvári Vörösmarty Színház új igazgatója a művészi kettősségről, a templomépítésről, és a közelmúlt eseményeiről beszélgetett a Magyar Nemzetnek.

A Magyar Nemzet interjújából:

A kérdésre, mikor döntötte el, hogy pályázik a székesfehérvári igazgatói posztra Szikora úgy felelt: “Akkor, mikor harmadszorra is kiírták a pályázatot. Az Új Színházas munkám megszűnése után többen kérdezték, miért nem próbálom meg”.

“Nem azért szeretnék színházvezető lenni, hogy rendezhessek. Szikora János színházigazgató konzervatívabb és szigorúbb, mint Szikora János rendező. Még az is előfordulhat, hogy ez a direktor nem mindig engedi be a színházába Szikorát, a rendezőt. A színház számomra most egy építő szenvedély terepe” – nyilatkozta Szikora, aki megerősítette, hogy Csányi János és Matuz János lesznek a segítői, illetve Bagó Bertalan és Hargitai Iván, akiknek szerepe nemcsak rendezői jelenlétükre korlátozódik, hiszen ők lesznek a prózai tagozat művészi munkájának vezetői. “Ebben burkoltan benne van az a célkitűzésem, hogy évek során a Vörösmarty Színház többtagozatos intézménnyé váljon. Remélem, hogy a fehérvári színház adottságai, költségvetése, a közönség várakozása is lehetővé teszi majd mindezt. Csányi János és Matúz János az oktatási és történelmi stratégiánk valamint a színház társadalmi kapcsolatainak irányítói lesznek” – tette hozzá.

szikorakics

Arról, hogy milyen előadásokban gondolkodnak elmondta: “Mindhárman különösen vonzódunk a regény- és filmadaptációkhoz. Hargitai Iván jelenleg például a Jadviga párnája című adaptáción dolgozik , ezt szeretnénk Fehérváron is bemutatni a későbbiekben. De a terveink között szerepel például George Orwell 1984 utópisztikus regényének vagy épp Lars von Trier Táncos a sötétben című filmjének a színpadra alkalmazása”.

Szikora arról számolt be, hogy öt év alatt szeretnének egy virtuális történelmi pantheont felépíteni. “Az első öt évszázad királyainak életét mutatnánk be, ezért nagyszabású történelmi drámapályázatot indítunk útjára, a kortárs drámairodalom képviselőit szeretnénk megszólítani hozzá. Ezekből állna össze egy olyan történelmi drámaív, amely elsősorban a Fehérváron megkoronázott királyaink életét, történelmet formáló eseményeit elevenítené föl . Unikális törekvésről van szó hiszen speciális módon szeretnénk igazodni a történelemoktatás követelményeihez is. A történelmi emlékezet – finoman szólva – hiányos Magyarországon. Épp ezért feltett szándékunk, hogy a fiatal generáció történelmi emléktudatát felfrissítsük és új tartalommal töltsük meg. Nyaranta szeretnénk olyan nyári játékokat is szervezni, amelyek egy-egy királyunk életét, a korszak kultúrtörekvéseit idézik meg” – fejtette ki az új igazgató, aki elárulta az évad második felében Bagó Bertalan újra rendezi a színház nélkül maradt Don Carlost - székesfehérvári művészekkel. A két főszereplő, Gáspár Sándor és Cserhalmi György azonban továbbviszik a szerepüket.

“Templomot szeretnék felépíteni Székesfehérváron. Öt év alatt minden építész, történész és régész fiaskó után fel fogom építeni a Szent István által alapított Nagyboldogasszony bazilikát. Virtuálisan létrehozom azt a helyet, amelyben a magyar történelem meghatározó személyeinek élete előtt tiszteleghetünk” – közölte Szikora János, akit a Színház.hu márciusi interjúja kapcsán is kérdeztek, melyben úgy fogalmazott “a társaságosdi egy agyrém!”.

“Egy ekkora országban nem teheti meg a szakma, hogy szekértáborok mögé sáncolja el magát. Ez nonszensz. A színházi szakmát egyetlen, egységes szervezetnek kellene képviselni. Most mindkét társaságnak fel kellene ismernie, hogy más kirekesztésével senkinek sem lesz jobb. Különös magyar átok, hogy nekem akkor jó, ha neked rossz. Közös gondolkodásra van szükség, ami halványan talán, de megszületni látszik”- jelentette ki az új igazgató.

Az Új Színház kapcsán elmondta, szomorú amiatt, hogy egy társulat egyik napról a másikra képes kártyavárként összedőlni, hogy egy tegnap még élő művészi alakulat mára már a színháztörténelem részévé lett. “Ha most nem egy nyertes színházigazgatói pályázat után beszélgetnénk, akkor egy sokkal kiábrándultabb, keserűbb ember ülne önnel szemben. Az a helyzet, amelybe most kerültem, kisöpört belőlem mindent ezzel kapcsolatban” – fogalmazott Szikora.

Forrás: Magyar Nemzet, TV2

süti beállítások módosítása