Nyugdíjba küldik Székhelyi Józsefet

Június elsejétől azonnali szabadságra küldte a Szegedi Nemzeti Színház Székhelyi Józsefet, a felmondási idő után 2013. február 1-jétől öregségi nyugdíjas lesz. Gyűdi Sándor színházigazgató szerint a nyugdíjazásnak költséghatékonysági oka van, az ügynek nincs köze az egri kulturális bizottság zsidózásához – számolt be a Délmagyar és a Népszabadság.

Gyűdi Sándor színházigazgató a Népszabadság információi szerint azzal indokolta Székhelyi nyugdíjazását, hogy a színész már 65 éves, több mint 3 évvel túl van a nyugdíjkorhatáron, és a közalkalmazotti fizetése mellett 6 éve igénybe veszi a szakmai nyugdíjat. Az igazgató közölte azt is: Székhelyi egyedüli személyként a társulat tagjai közül anyagilag kivételes helyzetben volt eddig, amit a színház már nem tud tovább fenntartani, mert máig nem világos, hogy a jövőben kapnak-e annyi támogatást az államtól, amennyi az áprilisban megkötött közszolgáltatási szerződésben rögzített feladatok ellátására elég.

Székhelyi szerint ha tudja egy igazgató, hogy gazdasági problémák vannak, és sokallja az ő fizetését meg a járulékait, akkor abban a pillanatban el kellett volna küldenie, amikor elérte a nyugdíjkorhatárt.

szekhelyilead

"Megepett, hogy a normális szerződtetési idősávon túl, a szezonzáró aktusok után invitált a direktor úr beszélgetésre" - nyilatkozta a Délmagyarnak Székhelyi József. "Ha mindent beleszámítok, ötven éve gyakorlom ezt a mesterséget, színigazgatóként is megtanultam, hogy egy művész számára március végéig illik vázolni a következő szezonban rá váró feladatsort ahhoz, hogy összeállíthassa a naptárát. Május 31-én már nincs miről tárgyalni, mert a teátrumok már rég leszerződtették a színészeket a következő szezonra. Tisztában vagyok a törvénnyel, az életkorommal; fegyelmezett, jogkövető állampolgárként abszolút megértettem volna, ha 2011. november 24-én levelet kapok a színháztól, amelyben közlik: mivel betöltöttem a 65. évemet, nyugdíjassá válok. Ez akkor elmaradt, így most váratlanul ért, hogy behívnak a következő szezon megbeszélésére, majd nem is arról van szó. Megbeszélésünket követően 5–6 órával Gyüdi Sándor felhívott telefonon, és közölte: sikerült beszélnie Juronics Tamás művészeti igazgatóval, és a 2013 tavaszára tervezett Füst Milán-bemutatóban, a Boldogtalanokban lenne egy szerep, amelyet a vendégrendező esetleg rám osztana, és abban a produkcióban számítana rám vállalkozóként. Ha alkoholbeteg vagy Alzheimer-kóros lennék, akkor is fájna ez az eljárás, de a korosztályomban meglepően jó szellemi állapotban lévő színészként tartanak számon. Olyannyira, hogy a Madách Színházban estéről estére közel kilencszáz néző előtt fergeteges sikerrel játszom egy édes vígjátékban. Az előadások után nekem is bőségesen kijut a bravózásból. Arról tehát nemigen lehet szó, hogy kimentem volna a divatból, vagy elfelejtettem volna a szakmát" – fogalmazott a színész a Délmagyarnak.

Gyűdi Sándor felajánlotta Székhelyinek, hogy a jövőben a 60 éves kora óta nyugdíjas, a Nemzet Színészeként megbízási szerződéssel Szegeden dolgozó Király Levente mindenkori gázsijának 90 százalékát kaphatja, ha szerződéssel rendez és játszik a színházban. Székhelyi viszont azzal reagált erre: ő önálló személyiség, nem valaki másnak a 90 százaléka, 100 százalékra akar szerződni, nem mások, hanem a saját értékéhez és szakmai árfolyamához mérve.

A Népszabadság kérdésére Székhelyi József és Gyűdi Sándor is megerősítette: nincs összefüggés a színész váratlan nyugdíjazása és az Egerbe tervezett Villon-est körüli botrány között.

süti beállítások módosítása