Stohl András: meghatározza az életem az Úri muri

Stohl András a zene.hu-nak adott interjújában gyerekkoráról, az Úri muriról és a táncról is mesélt.

1

“Gyerekkoromban hiperaktív voltam, csak akkor ezt nem így fogalmazták meg; azt mondták, eleven vagyok. Mindig azt vártam, mikor múlik el, de nem múlt el. Fura módon ugyanaz a gyerek maradtam, aki voltam, és még mindig kedvemet lelem benne. Nekem az élet egy nagy játszótér” – fogalmazott a lapnak Stohl András, akit arról kérdeztek, mennyiben változott az Úri murihoz, illetve szerepéhez, Csörgheő Csulihoz való hozzáállása az utóbbi években.

3

“Amikor be van próbálva egy színdarab, akkor majdnem mindig ugyanaz, hiszen a szöveg, a helyzetek ugyanazok. Icipici dolgok változnak, vagy éppen a hangulatok hol erősebbek, hol kevésbé, de gyakorlatilag 90%-ban mindig ugyanazt látja a néző.

Amikor megnézte a bemutatót Bodrogi Gyula barátom – akinek a szavára nagyon adok –, azt mondta, hogy a második felvonás elején lévő monológot, illetve Csuli jelenetét a fiával – amit például nagyon szeretek, és az alakítás tetejének tartok – feleslegesnek érezte, mert mindent tud erről az emberről, és már sok. Ott tényleg tobzódtam. A börtönből kijőve, a darab felújítása kapcsán azt mondta Bezerédi Zoltán [az Úri muri rendezője – A szerk.], hogy próbáljam meg a fiúval való kapcsolatot nagyon komolyra venni. Ezt kipróbáltam, és nagyon megszerettem, illetve azt láttam, hogy addig valóban kicsit túl volt „fröcsögve”. A minapi előadást megnézte a rendező, és azt mondta, hogy nagyságrendekkel jobb lett. Szerintem, ha Gyula bácsi látná, most már nem azt mondaná, hogy „hab a tortán”, hanem hogy még többet elárul a figuráról, amit eddig nem tudtunk. Ennyiben mindenképpen változott. Ezen felül pedig nekem ez egy nagyon fontos darab lett. Ez volt a visszatérő darab, és nagyon féltem, menni fog-e, hogyan fogadnak majd a nézők. Ez az előadás most meghatározza az életemet” – árulta el a színész.

2

Arra is felelt, milyen jelentőséggel bír számára a tánc. “Egy színésznek elviekben tudnia kell beszélni, énekelni, táncolni. Ez a három ritkán jön össze, ami nyilván adottság kérdése. Az nagyon szerencsés ember, akinek mind a három megy. Nem tudom, szerénytelenség-e, de azért valamilyen szinten mindegyiket művelem.
Imádok táncolni, viszont nem gondoltam volna, hogy ez ennyire nehéz. Amikor két szériát levezettem a Szombat esti lázból, akkor láttam ugyan a pénteki és szombati próbákat, hogyan készülnek a versenyzők, de nem láttam a mögöttük lévő hetet. Aztán elkezdtünk Iringóval dolgozni, és a belemet kiköptem. Azt hittem, a latin táncok fognak nekem menni, mert buliban is szeretek csörögni, ám kiderült, hogy sokkal jobban mentek a standardek (a keringők, a tangó). Érdekes tanulság volt számomra, hogy mennyire nem az van, mint amit az ember magáról elképzel” – fejtette ki Stohl András a zene.hu-nak.

A teljes interjút itt olvashatják.

süti beállítások módosítása