Cigányprímás az Óbudai Nyár kínálatában

A budapesti Óbudai Kulturális Központ előadásában mutatják be nyáron Kálmán Imre világhírű 3 felvonásos operettjét, A cigányprímást. A főbb szerepekben Szolnoki Tibor, Geszti Veronika, Kelemen Kata látható. Premier július 7-én a a Zichy udvarban.

Történet:

Egy pesti gyáros leányával való - szerencsétlenül végződő - szerelmi kalandját követően, hegedűjét idejekorán szögre akasztotta, és sikeres impresszárió vált belőle. Kiváltképp cigánykörnyezetének művészeit foglalkoztatta.

Sári lánya - emancipált ifjú hölgy - együtt dolgozik apjával az ügynökségen. Laci fia szintén muzsikus szeretne leni, ám az apa fiát csak "botcsinálta zenész"- nek tartja. Nevelt lányának - Juliskának - ugyanúgy megtiltja, a művészi pályát válassza, és azt, hogy énekesnőként színházhoz szerződjön.

Elve az: "Mi szeretjük a művészeket, mi a művészekből élünk, de művészek mi, nem akarunk lenni soha".

Ezzel a szemlélettel előre megjósolható a konfliktusok sorozata. Megjelenik a köztiszteletben álló párizsi ügyvéd - Cadeau mester - és egy fellépésre hívja az öreg Ráczot egy nagy ünnepségre Párizsba. A vendéglátó Estragon gróf, Massilia volt királya. A gróf nemcsak I. Napóleon excentrikus ükunokája, hanem az időközben megözvegyült Irinyi grófnő kérője is. A grófnő pedig nem más, mint Terézia, - Rácz Pali ifjúkori szerelme - . A konfliktusok tetőpontjához érünk, amikor mindenki megérkezik Estragon gróf palotájába, és Gaston - Irinyi grófnő unokaöccse - összetalálkozik Sárival.

Megszületik a drámai 2. finálé.

A megoldást - néhány hónappal később - Rácz Pali házában találjuk meg. A várva várt "Happy End" -nek már semmi sem áll útjába.

Játszódik Lőrincfalván, Rácz Pali házában és Estragon gróf párizsi palotájában, az 1900-as években.

 

ciganyprimas_nyar1

Az Óbudai nyárról:

Régi idők új dalai. Talán ez is lehetne az idei Óbudai Nyár vezérfonala. Ady költői képének parafrázisa ez esetben nem csak zeneművészeti hivatkozás. Városrészünk egész évszakot átölelő kulturális seregszemléjének repertoárját ugyanis olyan produkciók határozzák meg, melyek a közelmúlt vagy még régebbi idők szerzőinek alkotásait hozzák közel kortárs előadóink művészi szűrőjén keresztül 2012 Óbudájának közönségéhez. A klasszikus darabok bemutatása, a jazz és a dixieland, sőt a nyolcvanas évek dalai is garanciát jelenthetnek az igényes szórakozás iránt érdeklődők számára. Ugyanakkor azok sem fognak csalódni, akik kerületünkbe azért látogatnak el, hogy a színpadról vagy filmvászonról ismert kedvenceiket láthassák élőben. Azt mondjuk, Óbuda a kultúra városa, s ezt az immár 20 éves Sziget fesztivál is igazolja. Jöjjön bárhonnan is, nálunk valóban mindenki otthon érezheti magát.

Felfedezésre érdemes ez a metropoliszba ágyazott kisvárosi miliő, mely meglehetős eklektikája által válik alkalmassá arra, hogy XXI. századi megjelenésében, ízeiben és hangulatában is méltó örököse legyen az egykor önálló Óbudának. Annak a sokszínűségében is egyedülálló helynek, melyről sokan azt tartják: a szerelmesek városa is. S valóban, a budai hegyek ösvényei és a folyóparti romantikát testközelbe hozó Római-part szinte vonzza a fiatal párokat. Aki viszont a hagyományos óbudai gasztronómiával, a szőlőművelő elődök borkultúrájával, és a sváb konyhával kacérkodna, annak belső Óbuda vendéglátóit ajánljuk. Mifelénk mindenki szívesen látott vendég!

Ha forró nyár-estéken hűsítő kulturális kikapcsolódásra vágyik, június közepétől tárt kapukkal várjuk Önt és szeretteit.

Látogasson el hozzánk!

Bús Balázs

polgármester

A cigányprímás

Szerző: Kálmán Imre

Fordító: Zsadon Andrea

Karmester: Sándor Szabolcs

Rendező: Robert Herzl

Színész:

Rácz Pali - Szolnoki Tibor

Laci, a fia - Domoszlai Sándor

Sári, a lánya - Kelemen Kata

Juliska, a neveltlánya - Geszti Veronika

Irinyi grófnő - Zsadon Andrea

Gaston, az unokaöccse - Maróti Attila

Estragon gróf - Rupnik Károly

Codeau - Vághelyi Gábor

Feri - Kertész Péter

Lajos - C. Tóth Pál

Díszlet: Manfred Waba

Koreográfus: Sebestyén Csaba

süti beállítások módosítása