Újra lesznek prózai előadások a Bethlenben

Befogadó színházként működik a múlt század elején alapított, több mint másfél évtizedig a Közép-európai Táncszínháznak otthont adó Bethlen Téri Színház a főváros hetedik kerületében. A januárban hozott döntésre a teátrum életben tartása miatt volt szükség, így a mozgásszínház mellett ismét láthatók prózai darabok is a nagy múltú játszóhelyen.

Független társulatok, tánc- és bábszínház is megfér január óta a Budapest hetedik kerületében lévő Bethlen Téri Színházban - ezt a megoldást választotta a teátrum igazgatója, Karlik József a több mint nyolcvanéves intézmény megtartására.

1996 szeptemberében a minisztérium döntése alapján a Közép-európai Táncszínház (KET), Magyarország első kortárstánc-intézménye kapott helyet benne. A megváltozott funkció szerint a belső teret átalakították: a színpadot felcserélték a széksorokkal, így jóval nagyobb térben mozoghattak a művészek.

Ez év elején tette közzé a teátrum új vezetése a felhívást, amely szerint befogadó színházként működnének tovább, s azóta a fővárosi és vidéki független társulatok sorra jelentkeznek a hirdetésre. Karlik József a Magyar Hírlapnak elmondta: a változást a szükséghelyzet diktálta, hiszen az időközben a Nemzeti Táncszínház kezelésébe került játszóhely bérleti jogának átadásáról döntött tavaly ősszel a kultúráért is felelős minisztérium (mivel a tárca közvetlenül nem támogathat civilszervezeti formában működő előadó-művészeti szervezetet, és egy szeptemberi kormányrendelet a bérlemények felülvizsgálatát is elrendelte). Az itt dolgozó társulatok ezért létrehoztak egy új egyesületet, amely bérbe vette a helyiségeket. "Új műhelyek behívásával próbáljuk megmenteni az intézményt. Azóta a Közép-európai Táncszínház mellett a Függetlenül Egymással Közhasznú Egyesület (FÜGE) társulatai, az Európai Szabadúszó Művészek Egyesületének (ESZME) bábelőadásai szerepelnek a repertoárunkon, és lehetőséget szeretnénk adni az ország bármely területéről érkező produkcióknak" - tette hozzá az igazgató.

Bethlen

A direktor arról is beszélt, hogy a jelenlegi átmeneti helyzetben annyi bizonyos, a nyáron két hónapra bezár a színház, ekkor próbateremként használják, ám a jövőben kisebb előadások számára is átalakítanák a játszóhelyet.

A színház honlapján olvasható beszámoló szerint a színházi és táncelőadások péntek és szombat esténként, a gyerekszínházi programok pedig vasárnaponként kerülnek majd megrendezésre. A színházi program szervezésében a FÜGE (Függetlenül Egymással Egyesület) a partnerük. A táncprogram szervezése a KET (Közép-Európa Táncszínház Egyesület) feladata. A KET továbbra is itt játssza majd előadásainak nagy részét és új bemutatói többségét is itt tartja, de más kortárs együttesek, alkotók is helyet kapnak a programban. A bábszínházi program összeállítására az ESZME (Európai Szabadúszó Művészek Egyesület) kérték fel, az előadásokat minden alkalommal tematikusan kapcsolódó kézműves foglalkozás követi majd.

Forrás: Magyar Hírlap, Bethlen Téri Színház

süti beállítások módosítása