A trianoni békediktátumra emlékeznek a József Attila Színházban is

Ma, a nemzeti összetartozás napján országszerte számos programmal emlékeznek meg az 1920-as trianoni békediktátumról. A programokat Hunyady Sándor Feketeszárú cseresznye című színművének zártkörű díszelőadása zárja a budapesti József Attila Színházban – számolt be a Magyar Nemzet.

A darabot Kerényi Imre rendezte, a főbb szerepeket Pikali Gerda, Rékasi Károly, Nemcsák Károly, Kocsis Judit, Ömböli Pál és Almási Sándor alakítja. “Ez az előadás méltón emlékezik a trianoni történésekre. Mély, szép történet, nem direkt politizáló mű. Hunyady Sándor benne arról beszél, hogy egy-egy viharos időszakban miként tudnak emberek egymás mellett élni, becsületesnek maradni. Olyan alapértékeket mutat fel, amelyek kiveszőfélben vannak” - nyilatkozta az ünnepi esemény kapcsán Nemcsák Károly, a József Attila Színház ügyvezetője a lapnak.

Nemcsák azt is elmondta, a József Attila Színház feladatának tekinti, hogy felhívják a fiatalok figyelmét történelmünk fontos eseményeire, ezért is vették bele ezt az előadást a jövő évad ifjúságibérletkonstrukciójába.

kep

A szerző, Hunyady Sándor a mű előszavában a következő mondatokkal írta le a darab születését:

 Jól ismerem a Bácskát. Nemcsak a megye magyar részét, a központból kitelepített hivatalnokokkal, a duhaj dzsentrivel és a mulató huszártisztekkel, hanem az odavaló szerbeket is. Az egykori „nemzetiséget” abból az időből, amikor még a magyarság kezében volt azon a vidéken az impériumot tartó hatalom. Ettem a kenyerüket, jártam a házaikban. Láttam égni az örökmécseket az ikonosztázionokban...

...Íme, ez az a környezet és ezek azok az emlékek, amelyekből a „Feketeszárú cseresznye” című darab megszületett. Maga a mag pedig egy egészen jelentéktelen epizód. Egyetlen pezsgős éjszaka hangulata, amely sehogy sem akart elfakulni bennem, pedig sok-sok esztendő múlt el azóta. 

...A háború dereka táján történt, hogy a szabadkai „Pest” szálló éttermében mulató társaságba keveredtem. A kompánia nagyon sokszínű volt. Az asztal körül bácskai urak ültek a feleségeikkel. Vérségre nézve vegyesen magyarok, bunyevácok és szerbek. A civilnépet katonák tarkították...

...Minden ilyen mulató társaságnak rendesen van csillaga, favoritja, primadonnája. Az én esetemben a cigányos, pezsgős éjszaka királynője egy magas, fekete, karcsú, de izmos fiatalasszony volt. Valami alsó-bácskai gazdag szerb birtokos felesége. Fekete volt ez az asszony, mint a kőszén. A haja fekete, a bőre fekete, a szeme, mint a fekete strassz…. 

...Azt láttam, hogy egész becsületével, szeretetével és gyengédségével ragaszkodik az urához, aki barnára égett, nyers, nyílt, fekete ember volt. Talpig szerb, akárcsak ő. De viszont azt is észrevettem, akármint titkolta erkölcse és szemérme, hogy halálosan szerelmes az egyik huszárba. Az ilyesmi kiderül, az ilyesmit józan ember mindig meglátja..."


süti beállítások módosítása