Ikrek a színpadon - Készül a Kramer kontra kramer

A Kramer kontra Kramer egyik fő alakja Ted és Joanna Kramer kisfia, Billy. Az előadásban az ő  figuráját felváltva fogja játszani négy gyerekszereplő, köztük Házi Zsombor és Házi Zajzon, a nyolcéves érdi ikerpár. A srácoknak drámai jelenetekben is helyt kell állniuk az apát játszó Nagy Ervin és az anyát alakító Kovács Patrícia mellett. Cikkünkben arról olvashatnak, hogy választották ki őket és miként készülnek a produkcióra.

 

A gyerekek kiválasztását 2011 őszén egy hosszabb casting előzte meg, amelyre ötvenen jelentkeztek. Zsombor és Zajzon mellett két kisebb fiút is beválogattak: Lukács Marcellt és Gerő Somát, akik fokozatosan kapcsolódnak be a próbafolyamatba, majd az előadásba.

Az Orlai Produkció munkatársa nemrég a Házi ikreknél járt látogatóban, és egy kis kerti kutyasimogatás, biciklizés, kosarazás, illetve focizás után elkísérte őket az iskolába is. A fiúk most másodikosok, de külön osztályba járnak, ami tudatos szülői döntés volt. Édesanyjuknak, Ildikónak is van ikertestvére, így saját tapasztalatból tudta, hogy jót tesz a fiúknak, ha nincsenek állandóan együtt, ha önállóan is feltalálják magukat és nem bénítja le őket, ha például a másik beteg. 

0003-kramer_kontra_kramer_probafoto_03forrás: orlaiprodukcio.hu

Zajzon az első órában éppen dolgozatot írt szövegértésből, de nem nagyon izgult emiatt, nyugodtan labdázott kint az udvaron a csöngetés előtt. "Mindkét fiú hihetetlen mennyiségű energiával rendelkezik, a mozgásból soha nem elég nekik" – mesélte az Orlai Produkciónak a fiúk nővére, Tamara, aki elárulta, hogy mindhárman versenyszerűen úsznak, azaz hetente négyszer járnak edzésre. A kérdésre, kinek mi a szuperszáma, ki miben szokott versenyezni

Tamara úgy felelt: "Zsombor mellben nagyon jó, Zajzon pedig gyorsban. A fiúk minden nap szoktak focizni a suliban, otthon meg általában kosaraznak. Egy átlagos napunk úgy néz ki, hogy reggel fél nyolcra megyünk suliba, ott szoktunk ebédelni, délutánra is maradunk napköziben, ott írjuk meg a házit. Aztán anya jön értünk és hazamegyünk. Otthon anyával átnézzük a leckénket, játszunk egy kicsit a kertben, utána megyünk úszni. Miután hazaérünk edzésről, vacsizunk, és este még megnézzük a kedvenc sportvetélkedőnket, a Lehetetlen küldetést".

Míg a gyerekek órán voltak, édesanyjuk Ildikó arról mesélt, hogyan találtak rá a Kramer kontra Kramerre, és hogyan sikerült beleilleszteniük a színházat az amúgy is mozgalmas életükbe. "Igazából nem voltak még háromévesek, amikor először szerepeltek kamera előtt egy pelenkareklámban, és emiatt azóta nyilvántartanak minket. Így szereztünk tudomást a válogatásról most is. Minden egyes casting előtt megkérdezem tőlük, hogy menjünk, ne menjünk, és mondták, hogy menjünk… Az ő döntésük tulajdonképpen, tehát semmi nincsen rájuk erőltetve" - mondta Ildikó. "Hét közben általában én viszem mindenhova őket; a színházba azért a férjem is be szokott segíteni, ő is szereti látni, hogy mi zajlik a próbák alatt" - tette hozzá. A fiúk édesanyja arról is mesélt, miként értékelték a gyerekek a Kramer kontra kramer-ben felmerülő problémákat, a főszereplő házaspár konfliktusait. "Amikor kiderült, hogy a darabban fognak szerepelni, akkor gyorsan megszereztük a filmet, és megnéztük velük, hogy tetszik-e nekik. Számukra nem volt tragikus élmény, szerencsére nincs ilyesmiről közvetlen tapasztalatuk, mert a férjemmel jó házasságban élünk. Ők inkább kívülről látják az egészet, nem tudják beleképzelni magukat Billy helyzetébe. Szívesen, örömmel játsszák a szerepet. Általában hetente egyszer vagy kétszer leülünk és átvesszük az egészet, tehát én vagyok Ervin vagy Patrícia és ők pedig mondják a saját szerepüket. A mozgásokat, és azt, hogy mit kell csinálniuk a színpadon, nem tudom velük gyakorolni, a szöveget viszont tudjuk együtt tanulni" - mesélte Ildikó, aki arról is szót ejtett, miről számolnak be a srácok, ha hazaérnek a próbáról. "Igazából ők még elég kicsik. Tulajdonképpen nekik ez az egész egy játék, úgyhogy nem ezt szokták mesélni, hanem inkább azt, hogy hány müzliszeletet esznek meg éppen a próba alatt. De például azt elmondták, hogy milyen nehéz volt nekik úgy kiönteni a vizet, hogy az úgy látszódjon, mintha véletlen lenne" - mondta Ildikó.

A fiúk tehát szorgalmasan gyakorolnak otthon. Elmondásuk szerint sokkal könnyebb megtanulni a szöveget, mint az órákra felkészülni és nagyon jól érzik magukat a próbákon, jól kijönnek Ervinnel, Patríciával és Roland „bácsival” is. Az Orlai Produkció munkatársa a szünetben mutatot nekik néhány képet laptopon, ami róluk készült a próbák alatt. Kíváncsian nézegették a fotókat, nagy örömmel kommentálták a látottakat. Zajzon megjegyezte az egyik kép kapcsán, hogy Zsombor pont úgy néz ki rajta, mint a filmbeli Billy. Később elárulták, mik a kedvenc részeik az előadásban, és mit gondolnak Billyről.

0001-kramer_kontra_kramer_probafoto_01forrás: orlaiprodukcio.hu

Zajzonnak az ún. majmos jelenet tetszik, mert jót lehet benne szórakozni Ervinnel, Zsombornak pedig "a reggelis", mert akkor mindig lehet müzlit enni. Abban megegyeztek, hogy bele tudják magukat képzelni Billy szerepébe. A kérdésre, hogy ha Billy dönthetett volna, hogy a szülők közül kinél maradni, egybehangzóan azt válaszolták: az apánál, aki mindig azt próbálta tenni, ami a kisfiúnak kedvezett.  Zsombi és Zajzi, a két vagány kópé, azért őszintén megvallották, hogy izgulnak a bemutató miatt, és furcsa lesz nekik, hogy a nézőtér tele lesz emberekkel...

Forrás: Orlai Produkciós Iroda

süti beállítások módosítása