Miskolc "tetején" mutatják be Vidnyánszky Toscaját

Bartók művei mellett újfent Puccini-darabokat vonultat föl a június 8-án kezdődő és 17-ig tartó miskolci nemzetközi operafesztivál, amely rendhagyó módon, rendhagyó díszletekkel állítja színre a Toscát, Puccini egyik legismertebb operáját.

proba

A Miskolc jelképének számító avasi kilátónál a Tosca hétfői próbájának szünetében tartott sajtótájékoztatót Kesselyák Gergely fesztiváligazgató.
A helyszín is különleges, hiszen Miskolc "tetején" még nem rendeztek operát, miként a díszletnek odahordott építési törmelék, autóroncsok, tejeskannák, rozsdás hordók, kiszolgált villanyoszlopok, autógumik is mutatták, itt nem egy szokványos előadást láthat majd a közönség Vidnyánszky Attila rendezésében. A rendező elképzelése szerint ez a helyszín egy hosszú háború utáni állapotnak megfelelő szétzilált környezet, Cavaradossi vára pedig maga a tévétorony, a kilátó.
A fesztivál igazgatója azt mondta: több lesz az ingyenes program és egyes előadásokat, jelesül Puccini Toscáját kiviszik az utcára, az opera három felvonását külön-külön is eljátszák, az első két részt június 11-én és 13-án a Szent István téren mutatják be, a teljes, három felvonásos előadást pedig a kilátónál láthatják június 15-én.
A további programokról szólva elhangzott: két alkalommal lesz látható és hallható Bartók három remeke, A kékszakállú herceg vára, A fából faragott királyfi és A csodálatos mandarin.

szereplok

Kiss B. Attila (b) Cavaradossi és Rálik Szilvia (j) Tosca szerepében

A Metropol interjújából Kesselyák Gergellyel:

Egyes programok ingyenesen látogathatók. A programok hány százaléka?

- Tíz nap alatt huszonhét programot kínálunk, ebből tizennégy ingyenes. Ezenkívül mindennap öt órától este kilenc óráig folyamatos műsorkavalkád látható a Szent István téri színpadon. Ezek a programok ingyenesek.

A fesztivál Híd a jövőbe programja felveti a kérdést: mennyire kell félteni attól az operát, hogy elveszti közönségét?

- A népopera műfaját sokak minőségi szórakoztatására "találták ki". Ehhez képest nem kérdés, hogy máris veszített közönségéből. Ezen a folyamaton szeretne változtatni az operafesztivál. A gálaműsor programján olyan zeneszerzők művei szerepelnek, mint Leonard Bernstein, George Gershwin vagy a hollywoodi filmzene ősatyja, Erik Wolfgang Korngold.

Mire ad lehetőséget az, hogy Miskolc városától jelentős támogatást kaptak az idei fesztivál megrendezésére?

- Magát a túlélést jelenti. És még valamit: jegyárainkat is jelentősen csökkenteni tudtuk, ezzel kívánjuk segíteni nézőinket. A válság ne vehesse el senkitől az operát!

Mely előadásokat emelné ki az idei programkínálatból és miért?

-       A 3Bartók címet viselő program Bartók Béla három színpadi műve az ExperiDance társulat közreműködésével. Ezeket a magyar közönség még sosem láthatta egy estén. Lukács Gyöngyi világhírű énekművészünk először lesz látható és hallható Judit szerepében. A Tosca gyönyörű és grandiózus operaünnep lesz, ráadásul ingyen, Vidnyánszki Attila rendezésében. A Bohém - Casting műfajtörténeti mérföldkő, megrázóan katartikus előadás Brasch Bencével és barátaival. Végül pedig a Híd a jövőbe egy olyan különleges operagála, amelynek dalairól, slágereiről eddig talán nem is sejtette senki, hogy "ez is opera".

Forrás: MTI, Metropol

süti beállítások módosítása