A Bohém Casting az Operafesztiválon debütál

2012. június 9-én és 12-én Puccini Bohémélet című operájának mai olvasata lesz látható Miskolcon Bohém Casting címmel. A darab hatására a nézők remélhetőleg megkedvelik azt a műfajt, amit operának hívunk. Az előadásban - mely novembertől a Thália Színházban tekinthető meg - az Operettszínház fiatal tehetségei lépnek fel!

A formabontás, a kísérlet és a nagy mű iránti mélységes hódolat jegyében mutatja be az Operettszínház Puccini örökzöld operáját Miskolcon, Bohém Casting címen. A mai Budapesten játszódó történet zenéje Puccini eredeti partitúrája, Zsoldos Béla rockosított hangszerelésében, Müller Péter Sziámi magyar szövegére. Az előadás rendezője Kerényi Miklós Gábor, akinek a librettó, a mai történet megírásában Anger Ferenc volt partnere. Az egykori párizsi bohémek az új verzióban mai magyar fiatalokká változnak. Rudi, Marci, Virág, Kálmán, Tamás és Anettka álma közös: első filmjüket akarják leforgatni. A művészet tüzesen csapongó birodalmában egymással izgatottan kergetőző ifjonti lelkesedésük azonban szembesülni kényszerül a mindennapok jeges valóságával. A két világ témája azonos; de ami az egyik oldalon a művészi önmegvalósítás örökké hálás motívuma, az a másikon az elmúlás könyörtelen törvénye.  

Kerényi Miklós Gábor, a darab rendezője élvezettel mesélt a produkció hátteréről: "A Bohém Casting alapötlete Kesselyák Gergelyé volt, akivel nagyon sok éve vagyunk harcostársak. Mindketten mindent megteszünk azért, hogy az opera egy közönségbarát, imádott műfaj legyen. Úgy látom, hogy a darabban játszó fiatal művészeink - Boncsér Gergely, Bordás Barbara, Kocsis Dénes, Brasch Bence, Kelemen Dániel, Molnár Ági, Kádár Szabolcs és a velük játszó Szabó P. Szilveszter - mind-mind nagyon szeretik a történetet. Elárulom, hogy amikor belefogtunk, egy érdekes feladatnak tűnt, most viszont halálosan szerelmes vagyok a Bohém Castingba, és remélem, a közönség is így lesz vele."

bohm1Zenei megbeszélés - előtérben Frankó Tünde és Kerényi Miklós Gábor

Boncsér Gergely, aki Rudit, az írót játssza, nem most találkozott először a Bohémélettel, hiszen "Ez volt az első főszerep az életemben 2009-ben, Szegeden. A mostani verzió lendületesebb, fiatalosabb megfogalmazás, és mivel a szöveg átírásra került, egy-két helyzet drámaiságában erősebb lett. Nagyon várom a miskolci bemutatót, illetve a következő évadban a Thália Színházas premiert is."  

Bordás Barbara, aki az új verziójában Virágot alakítja, nagy kihívásnak tartja az előadást. "Új szövege van a darabnak, új szituációk jöttek létre, ezért nem elég egyszerűen az opera kliséit elsajátítani és alkalmazni, fontos szempont az érthetőség is. Nem könnyű a dolgom, mert majdnem végig színpadon vagyok, nagyon sűrű a játék, nekem egy életvidám, castingra jelentkező lányból kell eljutnom a leukémiás beteg állapotába, mindössze kétszer 50 perc alatt. Nagyon összetett feladat. Eddig csak áriákat énekeltem, de most egész másképp tekintek az operára. A Bohéméletet nagyon szeretem, a konzervatóriumban volt egy év, amit annak szenteltek, hogy megszerettessék velünk az operát, és ez volt az első, amit megnéztünk, mégpedig a New York-i Metropolitanban játszott előadást. Száz százalékig biztos vagyok benne, hogy aki megnézi ezt a produkciót, másképp fog majd nézni erre a műfajra. Egyébként mostanság annyira ez tölti ki a mindennapjainkat, hogy a minap moziban ülve azon gondolkoztam, hogy nekem is úgy kéne őrültet alakítanom, mint a filmben játszó színésznek..."

bohm2Boncsér Gergely-Kocsis Dénes-Brasch Bence a rendezői instrukciókat hallgatja

Brasch Bence Marcellt, a tervezőt alakítja az opera-musicalben. "Eddig még sosem énekeltem operát, ez az első alkalom. Nagyon nehéz és komplikált feladat, folyamatos lüktetés és feszültség jellemzi a darabot. Ritmikailag is pontosnak kell lennünk, mert egymásra énekelünk. Úgy érzem, sikerül megbirkózni a feladattal." Kocsis Dénes sem játszott még korábban operában, a Bohém Castingban Tamást, a zeneszerzőt alakítja. "Úgy érzem, ez egy nekem való szerep, nem kell nagy magasságokat énekelnem, viszont mivel az opera nem könnyű műfaj, hatalmas odafigyelést igényel. Fontos az ívek megéneklése és hogy minden hang a helyén legyen. Érdekes és új dolog ez számomra, de úgy érzem, egyre jobban megy. Természetesen ez egy hosszú tanulási folyamat, jelenleg szeretem és élvezem, nem tartom elképzelhetetlennek, hogy 10-15 év múlva akár az opera irányába is nyissak komolyabban. A próbák alatt Boncsér Gergő nagyon sokat segített, mivel ő nagyon otthon van a műfajban. Örülök, hogy együtt dolgozhatunk. S köszönet illeti másik nagy segítségünket, a csodálatos Frankó Tündét, aki megannyiszor énekelte már Mimit az eredeti verzióban."

bohm3Molnár Ágnes

A Bohém Casting című előadás tehát két alkalommal tekinthető meg Miskolcon, a következő évadban pedig Budapestre költözik, ahol a Thália Színházban, velük koprodukcióban lesz majd látható. De addig sem kell várni azoknak, akik most nem ismerhetik meg e különleges zenei világot: hamarosan egy meglepetés CD-n, mely a jövő évadot harangozza majd be, két szám is megismerhető lesz a Bohém Castingból!

 

Forrás: Budapesti Operettszínház

süti beállítások módosítása