Anyagi gondok miatt egyetlen felnőtt társulat vesz részt az idei Jókai Napokon

A megszokottnál több diákszínjátszó együttes, ellenben anyagi gondok miatt mindössze egyetlen felnőtt társulat vesz részt az idei komáromi Jókai Napokon, amely a színjátszók legnagyobb felvidéki megmérettetésének számít - írja szerdán megjelent számában a Szabad Újság szlovákiai magyar független hetilap.

A felvidéki diák- és felnőtt színjátszók idén 49. alkalommal megrendezésre kerülő, országos versenyén, a Jókai Napokon ezúttal klasszikusok mai átiratai és kortárs szerzők darabjai kerülnek színre. A Jókai Napok rendezvénysorozat június 11. és 17. között Komáromban négy helyszínen zajlik majd, annak során hét versenyelőadást, három klubprodukciót és két vendégelőadást is láthatnak a nézők.
A fesztivál idei kínálatáról Csengel Mónika, a fesztivál szervezője a hetilapnak azt nyilatkozta: mivel sok felnőtt színjátszó csoport anyagi gondokkal küzd az utóbbi időben, az idén csak egy felnőtt társulat - a losonci Kármán József Színház - vesz részt a versenyen. Hozzátette: ezzel szemben jóval nagyobb mértékben képviseltetik magukat a fiatalabbak.

komaromforrás: images.google.com

"Remélem, hogy jövőre, a jubileumi, 50. fesztiválra valamennyien elkészülnek, és megint 14-15 csapat lesz itt, ahogy tavaly is" – hangsúlyozta a főszervező.
A versenyen az idén a losonci színház, a diáktársulatok közül pedig a galántai TSÍZIÓ, a kassai KGSzT, a füleki Apropó Kisszínpad, a komáromi GIMISZ Diákszínpad és a M.E.G. há’ csoport, valamint a rozsnyói gimnázium csapata méri össze tudását.
A verseny megnyitója június 13-án, szerdán 17 órakor lesz a révkomáromi Tiszti Pavilon dísztermében.
Magyarországot a Trainingspot Társulat táncszínháza képviseli Budapestről. Nyitráról a Konstantin Filozófus Egyetem végzős drámapedagógus hallgatói érkeznek, előadásuk érdekessége, hogy magyar nyelvű lesz, annak ellenére, hogy a csoport tagjainak többsége szlovák anyanyelvű.

MTI

süti beállítások módosítása