Díjat nyert a győri Vaskakas Bábszínház Kínában

A győri Vaskakas Bábszínház Metamorfózis című produkciójával "a legjobb szcenográfia" díját nyerte el a 21. Unima Világfesztiválon Kínában.

A díjjal a látvány, a zene, a mozgás, az akciók által teremtett művészi összhatást értékelték a bírálók - mondta Kocsis Rozi Blattner-díjas bábművész, a színház igazgatója kedden az MTI-nek, miután a bábosok hazaérkeztek a távoli országból.

A múlt héten tartott világeseményen az együttes egyedül képviselte a magyar bábművészetet. A produkciót három teltházas előadáson adták elő egy ősi kínai szakrális helyen. A lengyel Krzysztof Rau által rendezett derűs kompozícióban fehér zsebkendőkből, terítőkből, lepedőkből "varázsoltak" madarakat, elefántokat, lovagló cowboyokat, szerzeteseket, szamurájokat, egyszóval egy vidám, eleven világot. A kínai gyerekek, amint felismerték a kendőből hajtogatott állatokat, a varázslatot nyomban megtapsolták - mesélte az igazgató.
A Nemzetközi Bábművész Szövetség, az Unima négyévente rendezi meg a világfesztivált. Ezúttal Szecsuan tartomány székhelye, Csengtu (Chengdu) adott otthont a bábművészek világtalálkozójának, amelyen 42 ország alkotói több száz előadást mutattak be, a legsikeresebbeket díjazták.
Az 1990-es évek elején Budapesten is rendeztek Unima Világfesztivált.

süti beállítások módosítása