Jordán Tamás: „Más is történjen itt, ne csak előadás!”

Élhetőbb Szombathelyet szeretne a Weöres Sándor Színház újonnan kinevezett igazgatója, ahonnan nem költöznek el a fiatalok. Ebben segíthet a színház - írja a nyugat.hu.

A nyugat.hu cikkéből:

Múlt hét csütörtökön a szombathelyi közgyűlés megerősítette Jordán Tamást a Weöres Sándor Színház igazgatói tisztségében: újabb öt esztendeig irányíthatja az intézményt. A direktor kedd délelőttre hívott össze sajtótájékoztatót.

Elöljáróban Jordán megemlítette, a szombathelyi közgyűlés 17 igen szavazatával (1 tartózkodás és 1 ellenszavazat mellett) kapott elsöprő bizalmat. 2007-hez képest - közölte - „picit romlott a megítélésem”, hiszen öt éve még az akkori ellenzék és a kormányzó erők abszolút egyetértésben, konszenzussal választották meg a Kossuth-díjas színészt. Jordán erre viccesen megjegyezte: „Ha ez így megy tovább, és ötévenként elveszítek egy szavazatot, még simán ötven évig kihúzom…” A széles közgyűlési támogatástól Jordán azt reméli, hogy az elkövetkezendő időszakban politikai színezettől függetlenül az egész város magáénak érzi majd a színházat. Terveik megvalósításához ugyanis minél szélesebb társadalmi összefogásra lenne szükségük.

jordanforrás: nyugat.hu

Jordán élhetőbb Szombathelyet akar

A sajtótájékoztatót követő kötetlen beszélgetésen Jordán Tamás elmondta: amiért valójában Szombathelyre szerződött, az nehezen jön össze. Elismerte, bizonyára több időnek el kell telnie ahhoz, hogy a színház a szombathelyiek számára is belső szükségletté váljon. De továbbra is hisz abban, amit a szombathelyi munka kezdetétől fogva hangoztat: hogy a színház nem csupán előadások sorozata, hanem találkozóhely is kell, hogy legyen. Számára minden színházi esemény csak ürügy arra, hogy eljöjjenek az emberek, mert igazán az együttlét a fontos: „Ám amikor Németh Judit önálló estjén hatvanan ülünk, majd miután vége a tapsnak huss, mindenki felpattan és elmegy, akkor érzem: ezen még dolgozni kell.”

Jordán hisz abban, hogy a színháznak ereje van, képes megváltoztatni a világot maga körül. „Ez űz, hajt engem, hogy más is történjen itt, ne csak előadás, azok az emberek, akik az én környezetemben élnek, lehet az egy utca, egy kerület, egy város, megye, én azt szeretném, hogy változzon a környezetem…”

Jordán élhetőbb Szombathelyet akar, ahonnan nem költöznek el a fiatalok: „Nincs garancia arra, hogy a színház tud olyat nyújtani, amiért érdemes Szombathelyen maradni, de hátha egy kicsit hozzátesz …”

Az elkövetkezendő időszakban – már szeptembertől – intenzívebben dolgoznak azon is, hogy még több szombathelyit nyerjenek meg a színház ügyének. Jordán szerint még legalább 1500-2000 olyan eljövendő néző lehet, akikből, ha idecsalogatják őket, potenciális bérletvásárló lehet. Szeptembertől – sajátos meghívásos módszerrel – őket is megpróbálják becserkészni.

forrás: nyugat.hu

süti beállítások módosítása