POSZT 2012: A szükséges források rendelkezésre állnak

A már megszokott nagy érdeklődés előzi meg a csütörtökön kezdődő XII. Pécsi Országos Színházi Találkozót (POSZT), amely 14 versenyprodukcióval és mintegy 230 off-programmal várja a közönséget.

A versenyelőadásokra szóló jegyek nagy része az április végi pénztárnyitást követő napokban elfogyott, mindössze pár előadásra lehet még néhány belépőt váltani. Ilyen a budapesti Katona József Színház A filozófus, a kecskeméti Katona József Színház Bánk bán, valamint a debreceni Csokonai Színház Scapin, a szemfényvesztő című előadása - mondta el Stenczer Béla színművész, a POSZT ügyvezető igazgatója szerdán az MTI-nek.
A Pécsi Nemzeti Színházban és a Bóbita Bábszínházban látható versenydarabokat Lőrinc Katalin táncművész, Rockenbauer Zoltán művészettörténész, Zappe László kritikus és Bicskei István színész, rendező, koreográfus válogatta ki magyarországi és határon túli magyar színházak előadásai közül. 
A közönséget ezenkívül 230 off-programra, azaz koncertekre, közönségtalálkozókra, s egyebek mellett kiállításokra is várják.

posztlead Az igazgató megjegyezte, hogy megtelik nézővel a nagyobb off-programok helyszíne, a mintegy ezer embert befogadó Kodály Központ, ahol a csaknem két évtized után visszatérő East zenekar koncertjére, a L'art pour L'art jubileumi estjére, valamint Varnus Xaver koncertjére is sor kerül Bodrogi Gyula vendégszereplésével.
Stenczer Béla az egyedülállóan gazdag off-programkínálatból a színművészetis hallgatók vizsgaelőadásait, a különböző alternatív programokat, a fiataloknak szóló számos szabadtéri rendezvényt, a helyszínek közül pedig a Művészetek és Irodalom Házát, a Zsolnay Kulturális Negyedet, a Széchenyi téri teátrumi sátrat, a Kossuth és a Jókai teret ajánlotta a közönség figyelmébe.
Szólt arról, hogy a színházi világ legrangosabb hazai eseményére szinte minden készen áll: a szervezők, a műszaki szakemberek az utolsó simításokat végzik. Már csak néhány helyszínen, valamint az érkező művészek, vendégek tájékoztatása, feliratok elhelyezése terén akad tennivaló.
A fesztivált csütörtök délután öt órakor Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter, Páva Zsolt, Pécs polgármestere és Cserhalmi György Kossuth-díjas színművész, az esemény díszvendége nyitja meg.
Stenczer Béla a POSZT pénzügyi hátterével kapcsolatban elmondta, a lebonyolításhoz szükséges forrás döntő része már rendelkezésre áll, kisebb összeget utólag kapnak meg. Emlékeztetett arra, hogy a 180 millió forint költségvetésű fesztiválhoz 75-75 millió forint a pécsi és az állami támogatás, utóbbi egy 45 millió forintos miniszteri keretből és a kiemelt fesztiválok rendezéséhez elnyerhető 30 millió forintos pályázati támogatásból áll.
A tíznapos fesztivál versenyelőadásait mintegy hétezer ember láthatja, de a POSZT különböző rendezvényei összesen mintegy 50 ezer látogatót vonzanak, és a találkozó ideje alatt nemcsak a rendezvényhelyszínek, hanem a szállodák és éttermek is megtelnek vendégekkel.

süti beállítások módosítása