„Megihletett, hogy a várost kell használni” – Zeke Edit a Toscáról

Különleges ingyenes előadás készült az idei operafesztiválra: Puccini Toscáját Miskolc közterein adják elő. A Tosca rendezője Vidnyánszky Attila, akinek korábban több operarendezése eljutott már a Miskolci Operafesztiválra. Most Zeke Edit az alkotótársa: ő tervezi az utcai produkció látványvilágát. Zeke Editet a boon.hu kérdezte.

A boon.hu cikkéből:

Zeke Edit már készített díszletet és jelmezt miskolci Tosca-előadáshoz, még 1996-ban. A kérdésre, mennyire befolyásolja az alkotói képzeletét a korábbi munkája, elmondta, mindig a rendező mondanivalójához próbál igazodni. Nyilván szímít, hogy volt már ilyen munkája, nem kellett az operával újraismerkednie, de a régebbi előadást - amit egyébként nagyon szeretett - Majoros István rendezte, ezt a mostanit pedig Vidnyánszky Attila. "Két ember, két különböző felfogás. Ez a mostani nagyon különleges Toscának ígérkezik."

17tosca_latvanyterv_005forrás: boon.hu

A különlegességet az is adja, hogy több miskolci helyszínen játszódó az előadás. Zeke Edit elmesélte, valamikor az olasz televízió élőben közvetített egy olyan Toscát, amelyet az eredeti, operabeli időpontokban és helyszíneken adtak elő - ezek ugyanis létező helyszínek. Az ötlet egy picit innen jött: Miskolcon is használják a város épületeit, architektúráját, tereit. A helyszínek válogatás, fotózása januárban kezdődött. "Soha nem volt még ilyen munkám, megihletett, hogy a várost kell használni. Amikor Vidnyánszky Attila elvállalta a rendezést, elfogadta az ajánlataimat: az első felvonás a városháza új épületénél lesz június 11-én, két nap múlva a második felvonás a városháza sarkánál, majd újabb két nap múlva az opera mind a három felvonását az avasi kilátónál adjuk elő" - avatott be a részletekbe a díszlettervező.

A fesztivál új vezetése azt szeretné, ha az opera ismét népszerű műfaj lenne. A kérdésre, vajon az előadás jó bevezetés lehet-e ehhez a koncepcióhoz,
Zeke Edit azt felelte: "Szerintem mindenképpen. Ez a mi Toscánk a hétköznapi embereket szólítja meg. Régebben volt olyan panasz a városban, hogy drágák a fesztiváli jegyek, emiatt sokan maradtak távol az előadásoktól. Szeretnénk, hogy ez a fesztivál mindenkihez elérjen. Ehhez nagyon jó eszköz, hogy az opera megy a közönséghez." Elmondta, "színház ott van, ahol az előadás létrejön". Zeke szerint egy operafesztivál sok lehetőséget tartogat, sokféle igényt képes kielégíteni. A bemutatóról elmondta: "Csak azt tudom, hogy nagyon várom, borzasztóan izgalmas."

süti beállítások módosítása