Indul a 12. POSZT! - Pécs megér egy estet?

 

A versenyprogramról, OFF-ról, tényekről olvashatnak összeállításunkban, amelyben egy mesét is találnak, illetve egy rövid interjút is megosztunk Márta Istvánnal. Pécs megér egy estet? Döntsék el Önök!

regiposztplakat

Egy régi POSZT-plakát

 

Június 7-én, csütörtökön 17 órakor a Színház téren nyitja meg a 12. POSZT-ot Cserhalmi György Kossuth-díjas színművész, a fesztivál díszvendége. Ott lesz Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériuma vezetője és köszöntőt mond Páva Zsolt, Pécs polgármestere. A beszédeket műsor követi, amelyhez a zenét a Pécsi Ércbányász Koncert-fúvószenekar adja. Fellépnek a Bóbita Bábszínház művészei, valamint a Pécsi Nemzeti Színház opera- és musicalénekesei, többek között Gulyás Dénes és Váradi Marianna, továbbá Györfi Anna, Wunderlich József és a Pécsi Nemzeti Színház kórusa is. A Pécsi Balett külön bemutatót tart Vincze Balázs koreográfiájával. Esőhelyszín a Pécsi Nemzeti Színház előcsarnoka. A Színház.hu tudósítására számíthatnak!

 

Múltidéző a POSZT-Hívóból (a fesztivál egykori újságjából):

 

pecsmeger

 

Egy POSZT ihlette mese:

 

Hárman voltak barátnők.Az egész gimnázium a nagy Trióért rajongott.Ketten közülük, Makrancos Kata és Hedda Gabler a színházban próbált szerencsét. Számos kudarc és sikertelenség után végül Értelem és érzelem között vívódva, mindkettejüknek rá kellett ébrednie, hogy nem nekik való ez a világ. Évekig céltalanul tébláboltak az életben, végül Scapin, a szemfényvesztő bűvkörébe kerülve megismerkedtek János Királyjal. Életük újra értelmet nyert, a felsőkörökben mozogva ismét rajongók hada vette körül őket. Bánk bán rendszeresen a végtelenül egzotikus Bányavirággal kedveskedett nekik, A filozófus kitűnő eszmefuttatásaival szórakoztatta őket.

Egy lócsiszár virágvasárnapján aztán történt valami: egy Koccanás, mely mindent megváltoztatott.Évekig tartó, súlyos Szentivánéji álom nehezedett rájuk. Az álomból felébredve, felszálltak a Vágyvillamosra, az csengetett kicsit, majd Nordost felévette az irányt.

 

posztposzt

 

Tények a 2012-es, hivatalos versenyprogramról

 

  • Helyszínek: Pécsi Nemzeti Színház (Nagyszínház, Kamaraszínház), Bóbita Bábszínház
  • Játszó személyek: 185 színész + statiszták és zenészek
  • Fellépő társulatok: 13 (a budapesti Katona József Színház két produkcióval):
2 határon túli /Kolozsvár, Marosvásárhely/, 6 vidéki /Debrecen, Kecskemét, Nyíregyháza, Székesfehérvár, Szombathely, Veszprém/, 5 budapesti / Katona József Színház, Nemzeti Színház, Örkény István Színház, Radnóti Miklós Színház, Vígszínház/
  • Kortárs szerző műve: 4 – ebből magyar szerző műve: 2
  • Előadások száma: 27 (a versenyprogram 14 produkciójából) + Gálaest
  • Legkisebb társulat: 3 színész + műszaki, technikai személyzet (Katona József Színház, Budapest – Nordost)
  • Legnagyobb társulat: 21 színész + 3 tagú zenekar + műszaki, technikai személyzet
(Weöres Sándor Színház, Szombathely – Szentivánéji álom)
  • Játékkal töltött órák: 61
  • Kamionok: 14
  • Szállodai szobák: 290-320 szoba/nap (=600-680 ágy/nap)
  • A versenyprogramokra eladott jegyek száma: kb. 7000 db
  • 11 év - 51 színház a versenyprogramban
  • Legtöbb díjat nyert társulat: Katona József Színház – 11 év – 29 díj

 

Tények az OFF-ról

 

  • Helyszínek száma: 32
  • Új helyszínek: Magyar Teátrum Sátor, Pécsi Püspöki Pince, Amerigo Tot Múzeum, Ferenczy Károly Galéria, Márkus Szín, Zsolnay Kulturális Negyed: ArtÉr kávézó, E78, Ginkgo Gasztro Korzó, JESZ, Üvegház, Bárcsak kávézó, Bárcsak udvar, Júlia terem, Boltok utcája
  • Rendezvények száma: 246
  • Fellépők száma: kb. 550-600 fő

Tények a POSZTról

 

  • A Pécsi Országos Színházi Fesztivál Nonprofit Közhasznú Korlátolt Felelősségű Társaság tagjai: Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata, Magyar Színházi társaság, Magyar Teátrumi Társaság Egyesület.
  • Ügyvezető: Stenczer Béla
  • Művészeti vezető: Márta István

Szakmai zsűri: Takács Katalin színművész, Kerényi Imre rendező, Lőkös Ildikó dramaturg, Szlávik István díszlettervező, Koltai Tamás kritikus, Szakonyi Károly drámaíró, Rimas Tuminas, a moszkvai Vahtangov Színház művészeti igazgatója

Színész zsűri:  Margitai Ági, Pásztor Erzsi, Gáspár Sándor

Közönség zsűri: Bruder Erzsébet  dokumentum digitalizáló, Dr. Szolcsányi Jánosné pedagógus (nyugdíjas igazgató), Nyíriné Kőhalmi Klára ügykezelő

 

posztfotoEgy fénykép a POSZT idejéből, 2002-ből

 

Márta István először látja el a művészeti vezetői posztot - Az Új Dunántúli Napló interjújából:

 

Mi az, amit az első esztendőben már sikerült megvalósítani a tervei közül? 

- Úgy gondolom, hogy az a fajta tolerancia, amely az elmúlt években nem volt jellemző a szakmai szervezetekre, most Pécsett megvalósulhat: a minőség és a békesség jegyében kell elteljen ez a tíz nap. Új helyszínek és új programelemek kerültek a találkozó műsorába, ezek koordinálásában tevékenykedtem, de magam is hoztam új ötleteket. Azt pedig máris kijelenthetem, soha nem látott gazdagságú a program, közel 250 eseményről van szó. Fontos újdonság a Zsolnay-negyed bekapcsolása is. 
- Miben lesz más a korábbi sétatéri zsongásnál a Zsolnay-negyed kulturális kavalkádja? 
- Először is kiemelném a közlekedési újításunkat. A Széchenyi térről a negyedbe gyalogosan eljutni legalább húsz perc. Ezt lecsökkentjük a felére, mert kisvonat jár majd folyamatosan a helyszínek között. Legfőképp azonban a tartalom lesz az új, mert fiatalok veszik birtokukba a kultúrnegyedet. A bábszínházban rengeteg gyerekelőadás lesz, az Üvegházban különleges szalma játszóházat működtetünk. A sétatéri étel-ital utca is ideköltözik, Ginkgo Gasztro Korzó elnevezéssel kínálva különféle kulináris és kulturális élvezeteket. 
- Mi az, amit a későbbiekben szeretne még megvalósítani? 
- Idén a sokféle változás nyomán a nemzetközi kapcsolatrendszerünket nem sikerült olyan mértékben bővíteni, ahogy azt korábban elképzeltem. Azonban semmi nem sürget bennünket. A kritikusok, a különböző vidéki és budapesti színházak külföldi kapcsolatait is felhasználva bízom benne, hogy tudunk mi még nagyot nyújtózkodni Európa felé. 
- Az utóbbi években sok gond volt a finanszírozás mértékével. Most viszont egyenesben van a POSZT támogatása városi és kormányszinten is. Hosszú távú ez az egyezség? 
- Úgy gondolom, a mai Magyarországon, sőt egész Európában a kultúrára fordított tőkére semmiféle garancia nincs. Ám én bizakodom, hogy mindkét támogatónk elhiszi, a kultúra az egyik legkeresettebb árucikkünk, fontos a hazai, a pécsi, a jövőben pedig az európai közönségnek is, ezért előrelátóan áldoznak a fejlesztésére.

 

kozonseg

 

A 2012-es POSZT válogatói

 

Lőrinc Katalin táncművész
, Rockenbauer Zoltán művészettörténész
, Zappe László kritikus,
Bicskey István színész, rendező, koreográfus

 

A 2013-as POSZT válogatói

 

  • Solténszky Tibor dramaturg, a Magyar Színházi Társaság részéről, Szigethy Gábor író, rendező, színháztörténész a Magyar Teátrumi Társaság részéről

 

süti beállítások módosítása