"Rombolni nem, színházat építeni szívesen" - Átalakul a Katona

Átalakul a Katona József Színház előcsarnoka; a jövő évadban megalakulásának 30. évfordulóját ünneplő színház átépítése megkezdődött, a bontási munkában a társulat tagjai is részt vesznek, hogy a szeptemberi évadnyitáskor már a megújult előcsarnok fogadhassa a látogatókat.

Máté Gábor igazgató a már szinte teljesen szétbontott előcsarnokban tartott pénteki sajtótájékoztatón elmondta: elképzeléseik szerint új kulturális tér születik, amelyben kávéházat és könyvesboltot is kialakítanak, a hátsó részen pedig a színház szervezése is helyet kap. A színház ezzel az átalakítással ajándékozza meg önmagát a 30. születésnapján - tette hozzá.
Mint mondta, azt szeretnék, hogy a nézőknek a munka után legyen hol megvárniuk az esti előadás-kezdést, valamint hogy az előadások után a közönségnek legyen hol találkoznia a színészekkel.

katona

Szólt arról is, hogy a következő, 30. szezonra rengeteg különlegességgel készülnek, a rendezvénysorozat megnyitóját október 15-én tartják. Nem szokványos gálaestet terveznek a színház 1982-es nyitóelőadása - Csehov Manó című darabja, Zsámbéki Gábor rendezése - évfordulóján.
Mint megjegyezte, az átalakításhoz - a költségek csökkentése érdekében - elsősorban a Katona József Színház műszaki dolgozói járulnak hozzá munkájukkal, de a bontás bizonyos szakaszaiban a színészek is részt vesznek, ezzel is jelezve, hogy ők is magukénak érzik az átalakítási tervet.
A társulat színész tagjai közül a pénteki sajtótájékoztató idején éppen a helyszínen dolgozott Ónodi Eszter, Kiss Eszter, Nagy Ervin és Ötvös András, valamint Dankó István és Kovács Lehel is, akik egyidősek a színházzal, és így a 30 éves Katona "arcai" lesznek a következő évadban.
Ónodi Eszter az MTI-nek elmondta, az igazgató kérte fel a társulat tagjait arra, hogy amennyiben van kedvük, idejük, segítsék a munkát. Úgy vélte, az átalakítással a színház jobban jelen lesz a belváros életében, nyitottabbá válik. "Nem egy fekete füstüveg zárja le a színházat az utcától, hanem ellenkezőleg, egy nagyon világos tér fogja beszippantani az embereket" - mondta, hozzátéve: a változás azt szolgálja, hogy a nézőkkel közvetlenebb kapcsolatba kerülhessenek.
Ezt hangsúlyozta Nagy Ervin is, kiemelve, hogy új közönségréteg bevonására van szükség. A fiatalok felé nyitás része, hogy az előadás után beszélgethessen a színészekkel a színpadon látottakról.
Kovács Lehel elárulta: szívesen segít, hiszen ebben a helyzetben, amelyben jelenleg a színházak vannak, minden lehetőséget meg kell ragadni a költségek csökkentésére.
A színház meghívásos pályázaton mérte fel az átépítés lehetőségeit, a pályázat nyertese Molnár Bea építész lett. A 65 millió forintos költségű felújítást a színház saját erőből, a büfék üzemeltetési díjából, illetve szponzorációból fedezi. A büfék üzemeltetőjével a színház 2015. december 31-ig szóló szerződést kötött, amely szerint a bérlő havi 350 ezer forint + áfa üzemeltetési díjat egy összegben előre, az üzemeltetés teljes időtartamára megfizeti, ez szolgál a felújítás fedezetéül.

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása