Bordán Irén: az élet arra tanít, a pénz nem minden

Egykor férfiak ezrei rajongtak érte, hiszen sokáig ő volt a magyar filmek első számú dívája. Ma egy kis patak partján, festői erdőszélen éli csendes mindennapjait Bordán Irén. Lapszemle

A Meglepetés cikkéből:

Bordán Irén a Meglepetésnek elmondta, fontos dolgok kötik Magyarországhoz, mostanában főszerepet játszik az Új Színházban, ami kihívás, hiszen a színpad eddig nem kényeztette, mint a film. "Egy parasztasszonyt alakítok, és a karaktert a nagymamámról mintáztam, miközben játszom, előttem van az ő lénye, a gesztusai, a magával ragadó személyisége" - mesélte.
Élvezi a színpadi munkát, de mint mondja, a forgatások hangulata hiányzik neki. Szomorú, hogy itthon a filmgyártás gyakorlatilag a nullához közelít, és semmi különöset nem lát abban, hogy lánya, a szintén színésznő Lili és fia, a most egyetemista Philip nem itt képzelik el a jövőjüket. 
"Nem a karriervágy, hanem szerelem vitt annak idején a tengerentúlra. Noha tagadhatatlan, hogy izgatott a nagyvilág felfedezése, az igazi célom ott is a család volt. Sosem voltam törtető. Megszültem Lilit és Philipet, és anya lettem, nagybetűvel, boldogan, ugyanakkor eleinte kicsit elhagyatottan is sétáltam a babakocsival, például a Central Parkban." A színésznőnek nehéz volt felnőttként új kapcsolatokat kialakítania, és gyötörte a honvágy. Mióta azonban ismét itthon él, Amerikába vágyik barátai és az óceán után. "Ha pedig kimegyek látogatóba, nehezen viselem édesanyám hiányát, aki a közeli pilisi hegyekben él. Hiába, a hiányérzet az életem részévé vált, megtanultam együtt élni vele."

bordan_irenBordán Irén 1976-ban (forrás: images.google.com)

Irén akkor ébredt rá arra, mennyire fontosak a családi kapcsolatok, amikor fiatal színésznő volt, és meghalt imádott nagymamája. Egyik forgatásról a másikra rohant, és épp csak annyi ideje volt, hogy Köbekházán gyorsan beköszönjön a betegeskedő, idős mamának. Érezte, hogy maradnia kellene még, ám a kocsi a ház előtt várt rá. Másnap azonban már nem volt mama, nem volt kinek az ágya szélén ülni, és fogni a kezét. Amikor mindezt átélte, ráébredt arra, hogy az élet milyen múlandó, és milyen könnyen elillan a lehetősége annak, hogy szeressük azt, akit szeretünk. "Bármennyire húz a szívem a barátaimhoz, a lányomhoz a tengerentúlra, amíg él az édesanyám, biztosan itt leszek. Szeretem ezt a házat itt a természetben, imádok kertészkedni, van egy kis veteményesem, és a három kutyám mindig igényli, hogy játsszam velük." Elmondta, fia Budapestre jár egyetemre, így még vele él, lánya pedig egy igazi világpolgár: sokat utazik, különböző filmekben szerepel. "Ha a fényképére pillantok, fiatal önmagam látom benne."

bordanLányával, Lilivel (forrás: images.google.com)

Bordán Irén szívesen járja közeli erdőket, gyűjti a különböző magvakat, gyógynövényeket, terméseket, amikből nagyon sok gyógyászatilag hasznos és finom dolgot nyer.
"Noha okleveles természetgyógyász vagyok, csak hobbiszinten gyógyítok. Azokat, akik fontosak nekem. Mostanában azt látom a beszerzőkörútjaim során, hogy ismét megjelentek az emberek a természetben. Gombát, vadon termő gyümölcsöket, gyógynövényeket keresgélnek. Úgy hiszem, az általánossá vált pénzhiány visszavezeti az embert a természethez, ennek is van oka, a világ talán nem véletlenül működik így. Most azt a kort éljük, amikor az élet arra tanít bennünket, hogy nem minden a pénz. Nekem volt egy korszakom, amikor bőven volt sikerem, pénzem, mégsem voltam felhőtlenül boldog. Ebben a világtól eldugott házikóban viszont megtaláltam a harmóniát"- árulta el a színésznő.

Forrás: Meglepetés, Színház.hu

süti beállítások módosítása