Múzeumok Éjszakája a Bajor Gizi Színészmúzeumban!

A Bajor Gizi Színészmúzeumban az alapítás 60. évfordulója alkalmából a névadó három legendás szerepére emlékeznek a múzeumok éjszakáján, június 16-án.

Bajor Gizi 1941-ben Ibsen Nórájának, 1949-ben Tolsztoj Anna Kareninájának címszerepét, 1950-ben, utolsó színpadi alakításában Schiller Ármány és szerelem című művének Miladyjét játszotta, a Múzeumok éjszakája estéjén utódait látják vendégül - olvasható az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) közleményében. A program házigazdája Kedvek Richárd lesz, aki ezen az estén Helmer, Vronszkij és Ferdinánd alakját idézi fel.
Június 16-án 15 órától a Szent Iván-napi népszokásokat elevenítik fel sok zenével, játékkal, kézműves programokkal a Bajor Gizi Színészmúzeumban. Ezt követően Fabók Mancsi Bábszínháza produkciója, A székely menyecske és az ördög című népmese látható, majd Szent Iván napi tűzrakás és tűzugrás várja a közönséget. Tizenhét órától ünnepség keretében hozza nyilvánosságra a Színházi Kritikusok Céhe a tagok által titkos szavazással megválasztott idei életműdíjas nevét. Nánay István és Tompa Andrea kritikus vezetésével beszélgetés keretében mutatják be a díjazottat magyarországi és határon túli szakemberek és művészek közreműködésével. Az eseményen a szeptember 16-i Színikritikus-díj gála egyik színművész-műsorvezetője, Kocsis Pál is színre lép.
Este 6 órától kiállítás-megnyitót tartanak: a Magyar Állami Operaház színháztörténeti fontosságú jelmezeket ajándékozott az OSZMI-nak, a múzeumok éjszakáján ebből láthatnak válogatást a látogatók. A megnyitót követően Ibsen Nóra című művének meghatározó pillanatát, a női függetlenséget jelképező Tarantellát idézik fel. Bajor Gizi csörgődobja az egykori előadás emléke, amelyet ezen az éjszakán a látogatók is megcsodálhatnak. A darab kiemelkedő pillanatát felvételek segítségével idézik meg, így látható Eszenyi Enikő, Takács Katalin és Balsai Mónika a szerepben. Személyesen pedig Botos Évával találkozhatnak a nézők, akiket közös tánctanulásra is várnak.
Tolsztoj Anna Karenina című regényének számos színpadi adaptációja született, a múzeumok éjszakáján Kocsák Tibor és Miklós Tibor musicaljéből látják vendégül Nagy Anikót, az ősbemutató címszereplőjét, Balla Eszter pedig kedvenc musical-részleteit adja elő.
Schiller Ármány és szerelem című művét, a Milady alakját Csákányi Eszterrel idézik fel, aki Kaposváron, Mohácsi János rendezésében játszotta a szerepet. A színész dalokban mesél a női létről.
Az este folyamán könyvbemutató is várja a látogatókat: Vendégségben Bajor Gizinél címmel jelent meg kötet az ünnepi év alkalmából az OSZMI munkatársainak tanulmányaival. Az írásokból az érdeklődők megismerhetik Bajor Gizi életét, fennmaradt emlékeit és a Bajor Gizi Színészmúzeum történetét.
Tíz órától a hatvanas-hetvenes évek hangulatát idézik fel Domonkos Sándor kiállításával, a HOPPart társulat tagjainak zenés tárlatvezetésével. A programot követően Darvas Ferenc zongorista-zeneszerző a 20. század dalaiból válogat fülbemászó, mindenki által ismert szerzeményeket. Felidézi édesapja, Darvas Szilárd költő, humorista, konferanszié alakját és énekelni várja a közönséget.

muzeumok_ejszakaja

 

Részletes program:

15: 00 „Kerek élet fája, szép tizenkét ága” - Jeles napok

Néphagyományaink gazdag kincsestárából válogatjuk sorozatunk témáit, melynek mostani állomása a Szent Iván napi népszokásokat eleveníti fel sok zenével, játékkal, kézműves programokkal.

15:00: Kézműves foglalkozás

16:00: Fabók Mancsi Bábszínháza: A székely menyecske és az ördög - pikáns népmese bábokkal, 4 éves kortól – nem csak gyerekeknek

17:00: Szent Iván napi tűzrakás és tűzugrás Keresztes Nagy Árpád énekmondóval

Belépő: 800 Ft/fő (felnőtt), 600 Ft/fő (gyermek), 6 év alatt ingyenes

Családi jegy (legalább 2 felnőtt, két gyerek) 500 Ft/fő

Azok számára, akik nálunk vásárolják meg a Múzeumok Éjszakája karszalagot, a program ingyenes!

17:00: ÉLETMŰDÍJ 2012

Milyen kincseket rejt az OSZMI archívuma a Színházi Kritikusok Céhe idei életműdíjasáról?

Bejelentéssel egybekötött ünnepség, amelyen

- a Színházi Kritikusok Céhe nyilvánosságra hozza a tagok által titkos szavazás útján megválasztott életműdíjas személyét

- Nánay István és Tompa Andrea kritikusok vezetésével ünnepi beszélgetés keretében bemutatják a díjazottat, hazai és határon túli szakemberek és művészek közreműködésével

- közreműködik a szeptember 16-i Színikritikus-díjátadó ünnepség egyik színművész- műsorvezetője, Kocsis Pál

18:00 Kezdődik az éjszaka!

Az egy éjszakás kaland: jelmezek az Operából – kiállítás megnyitó

Az Erkel Színház felújítása kapcsán a Magyar Állami Operaház kiemelkedő, színháztörténeti fontosságú jelmezeket ajándékozott az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetnek. A Múzeumok Éjszakáján ebből láthatnak válogatást látogatóink.

18:30 „Köszönöm a tüzet!” (Henrik Ibsen /Rank doktor Nórának):

Nórák, Annák, Milady-k

18:30 NÓRA – Ibsen művének meghatározó pillanata a női függetlenséget jelképező Tarantella. Bajor Gizi csörgődobja ennek megrázó emléke, melyet ezen az éjszakán a látogatók is megcsodálhatnak. A darab kiemelkedő pillanatát felvételek segítségével idézzük meg, így láthatjuk Eszenyi Enikőt, Takács Katalint, Balsai Mónikát. Aki személyesen is segítségünkre lesz: Botos Éva. Látogatóinkat közös tánctanulásra várjuk.

19:30 ANNA – Tolsztoj regényének számos színpadi adaptációja született. A Múzeumok Éjszakáján Kocsák Tibor-Miklós Tibor Anna Karenina című musicaljéből várjuk Nagy Anikót, az ősbemutató címszereplőjét. Aki még lehet Anna: Balla Eszter kedvenc musical-részleteit adja elő. Meglepetés várható.

20:30 „Vendégségben Bajor Gizinél” – könyvbemutató

Az ünnepi év alkalmából jelent meg a fenti címet viselő kötet az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet munkatársainak tanulmányaival. Az írásokból az érdeklődők megismerhetik Bajor Gizi életét, lakásait, fennmaradt emlékeit és a Bajor Gizi Színészmúzeum történetét. A kötetet állandó kiállításainkban tesszük élővé.

21:00 MILADYCsákányi Eszter, aki Kaposváron, Mohácsi János rendezésében játszotta a szerepet. Felidézi Schiller nőalakját, és dalokban mesél a női létről.

Közben szerelmi bájital-főzés és a receptverseny eredményhirdetése.

22:00 „Állj meg, pillanat!” – a ’60-70-es évek hangulatát idézzük fel Domonkos Sándor fotografikus kiállítása segítségével. - A korszakot jellemző slágerekkel követve nyomon, állandó vendégeink, a HOPPart társulat tagjai tartanak zenés „tárlatvezetést”.

23:00 A zongoránál: Darvas Ferenc

Darvas Ferenc zongorista-zeneszerző a 20. század dalainak legjobb ismerője. Ezen az estén ezekből válogat, fülbemászó, mindenki által ismert szerzeményeket. Felidézi édesapja, Darvas Szilárd költő, humorista, konferanszié alakját; és énekelni várja a közönséget. Fergeteges hangulat várható!

Az este folyamán jelmezes öltözködéssel és fotófallal is várjuk vendégeinket!

Az esetleges változások miatt kérjük, figyeljék honlapunkat illetve az esemény oldalát: http://muzej.hu

süti beállítások módosítása