"Sok ötös került az ellenőrzőnkbe" - Évadzáró Gála Békéscsabán

A hagyományokhoz híven idén is ünnepi gálaesttel zárta az évadot a Békéscsabai Jókai Színház: a Porondszínházban látványos showműsor keretében adták át a 2008-ban alapított Gálfy László Gyűrű-díjat és a legjobb színészi teljesítményekért járó elismeréseket.

Díjakat is osztottak

A gála közönsége többek között részleteket láthatott a Monte Cristo grófja musicalből, a Kabaréból, valamint a több mint száz előadást megért Csillámporból: az élő zenéről Gulyás Levente és zenekara gondoskodott.

Az immár negyedik éve nyilvános évadértékelésen kiosztásra kerültek azok az elismerések, amelyek nélkül évad nem érhet véget.

Az Évad Színművésze díjat három kategóriában osztották ki, Ifjú tehetségként Czitor Attila, Érett színművészként Katkó Ferenc, Tapasztalt színművészként - az éppen negyven éves pályafutását ünneplő - Jancsik Ferenc vehette át a kitüntetést. A színház társulata a legjobb háttérmunkáért járó díjjal Csatlós Viktóriának, a kelléktár vezetőjének a munkáját ismerte el.

A Gálfy László színművész, a teátrum egykori igazgatója emlékére a családdal közösen létrehozott díj, a Gálfy Gyűrű odaítéléséről - az alapítók szándékának és a hagyományoknak megfelelően szakmai bírálóbizottság döntött. A Gálfy-gyűrű kitüntetettjére az elmúlt évadban bemutatott darabok rendezői tettek javaslatot, amiből a zsűri választotta ki a legérdemesebbet.

A szakmai zsűri tagjai: Makrai Sonja, a Magyar Nemzet újságírója, Szabó László, a Teátrumi Társaság titkára, Kövesdy Zsuzsa, a Magyar Rádió munkatársa és Dariday Róbert színművész.

szomorSzomor György (Fotók: Fotó: Nyári A:/A-Team)

 

A darabok rendezői által nominált szereplők közül ebben az évadban a Kapj el című musicalben Vernon megformálásáért Szomor György színművész vehette át a színház legmagasabb szakmai díját, az aranyékszert. Seregi Zoltán, a darab rendezője így indokolta döntését: „Sokat szoktunk beszélni a színészi alázatról. Nem szeretem ezt a szót, mert rossz értelmű alárendeltséget jelent, legalábbis az én értelmezésemben. A tisztelet számomra pontosabb kifejezés erre. Ennek ellenére Gyurci – hadd nevezzem így – példát mutatott a színészi és a partnerrel szembeni alázatból is. Nagyszerű volt vele dolgozni emberileg és szakmailag is. Mellesleg a Magyar Teátrum Vándorfesztiválon a legjobb férfi alakítás díját nyerte. Ez így együtt…! Kell ennél több?”

A díjeső ezzel nem ért véget Szomor Györgynél, hiszen a Beol és a Jókai Színház közös játékán a közönség, illetve az olvasók megválasztották a tavasz Beol-színészének is.

Ehelyütt kerültek kiosztásra az önkéntes közönségszervezők között az Arany fokozatú közönségszervezői díjak: Brandisz Éva, Kocziha Mihályné, Hajdú Józsefné és Pintérné Sándor Éva részesültek az elismerésben.

Békéscsaba Megyei Jogú Város nevében Herczeg Tamás tanácsnok köszöntötte a gála közönségét, majd Fekete Péter igazgató tartotta meg évadértékelő beszédét. "Ilyenkor illik visszatekinteni, mérlegelni, mit sikerült megvalósítani, mit nem. Négy éve a kortárs magyar szerzők évadát hirdettük meg, tavalyelőtt a szomszédos népek kultúrájából adtunk ízelítőt, majd jött a klasszikusok évada, idén pedig a titkoké volt a főszerep. A Monte Cristo grófja című musical óriási sikerrel indította az évadot, de szeretettel fogadták nézőink a Dürenmatt drámát, a Bolha a fülbe parádés vígjátékot és a porondszínházi Kabarét is. - majd önkritikusan így folytatta: "Ebben az évadban azonban a diákságot nem szólítottuk meg elég hatékonyan, ezért az ötödik évadban korosztály-specifikus, az oktatási célokhoz illeszkedő darabokat kínálunk az ifjúságnak."

Az aktuális teendők közül legfontosabbként a bérleteladást említette a színidirektor, mivel elsősorban a jegybevételből kell működtetni a színházat, majd ismertette a következő évad műsortervét. Ősszel a Hyppolit, a lakáj című zenés vígjátékkal nyitja a békéscsabai teátrum ötödik évadát. A főszerepekre Kiss Jenőt és Reviczky Gábort sikerült megnyerni, rendezőnek pedig Eperjes Károlyt. Fekete Péter elmondta még, hogy az ötödik évadban öt színdarab marad repertoáron, öt játszóhelyen, ötvenötezer nézőt vár, kétszer öt új bemutatót tervez, mert nagyon szeretne ötöst kapni a közönségtől…

A gálán a műsorvezetői szerepet Presits Tamás Kara Tündével karöltve a humort sem nélkülözve hozta. Ebben segítségükre volt Tege Antal és Csomós Lajos, akik a Muppet Showból a két öreg figuráját öltötték magukra: csípős, vicces beszólásaikkal gyakran megnevetették a publikumot.

fekete

Fekete Péter évadzárója:

Ötödik évadját kezdi az immár Békéscsabai Jókai Színház megújult vezetése. Öt év alatt valami nemcsak elindult, de meg is változott. Öt év alatt öt új játszóhelyet avattunk, s töltöttünk meg izgalommal, művészettel, alkotással.

Jó diák módjára – hála Istennek – sok ötös került az ellenőrzőnkbe; a szakma figyelme, a fesztiváldíjak, művészeti elismerések mellett a közönség szeretete övezi munkánkat. A sikert alázattal fogadjuk és ösztönzésnek tekintjük a további munkára.

A 2012/2013-as színházi évadban először a pedagógusokat, a szülőket kívánjuk megszólítani, hogy gyermekeiket hozzák, engedjék el a színházba. Csupa olyan darabot fogunk játszani, amely az oktatási anyaghoz (is) szervesen illeszkedik, szeretnénk megértetni a szülőkkel, hogy színházunk az ő adóforintjukból is működik. Egy alföldi nagyváros közepén áll az ország egyik legpéldamutatóbban működő művészeti intézménye, ezt nem látogatni több mint hiba, színházunkat minden fiatalnak meg kell ismernie, a saját érdekében.

Premierjeinket városi társadalmi eseménnyé kívánjuk emelni. A közélet neves személyiségei itt kell, hogy találkozzanak: a helyiek mellé ide érkeznek a fővárosból, az országból és Európából az ismert személyiségek. Bevezetjük a DÍSZBEMUTATÓ előadást. Azt szeretnénk, ha mindenki ott lenne, „aki számít”, akinek számít a művészetünk.

A színház egy olyan találkozási pont, ahonnan katarzissal, gondolatokkal és érzelmekkel feltöltve megy haza az ember. Tradíció, tartalmas kikapcsolódás és ünnep.

Kedves nézőink! Jöjjenek színházba, váltsák meg bérleteiket, hívják el barátaikat, kollégáikat, segítsenek, hogy színházunk valóban a szellemi, kulturális értékek iránt nyitott emberek találkozóhelye legyen a városunkban! Mi ehhez kemény munkával, nagy felelősséggel tesszük hozzá művészetünket, szervezőkészségünket. Találkozzunk a 2012/2013-as évadban!

Fekete Péter igazgató

SZÍNHÁZI BÉRLETEK A 2012/2013-ES ÉVADRA

FELNŐTT BÉRLET:

1.      Zágon István – Nóti Károly – Eisemann Mihály: Hyppolit, a lakáj (zenés vígjáték)

2.      Jókai Mór: A kőszívű ember fiai (színmű)

3.      Shakespeare: Lear király (tragédia)

4.      Porondszínházi produkció

IFJÚSÁGI BÉRLET: középiskolásoknak

1.      Jókai Mór: A kőszívű ember fiai

2.      Shakespeare: Lear király

3.      Árni Ibsen: Mennyország (skizofrén vígjáték)

4.      Porondszínházi produkció

DIÁKBÉRLET

kisdiák - általános iskola 5-6 osztályos diákoknak

1.      Jókai Mór: A kőszívű ember fiai

2.      Zalán Tibor – Huzella Péter: Hetvenhét (zenés mesejáték)

3.      Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője

nagydiák - általános iskola 7-8 osztályos diákoknak

1.      Jókai Mór: A kőszívű ember fiai

2.      Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője

3.      Porondszínház

MESEBÉRLET óvodásoknak, általános iskola 1-4 osztályos diákoknak

1.      Szente Béla – Gulyás Levente: A kolozsvári bíró  - felújítás (kis zenés mesejáték)

2.      Kiskakas gyémánt félkrajcárja (kis mesejáték)

3.      Zalán Tibor – Huzella Péter: Hetvenhét

STÚDIÓSZÍNHÁZI BÉRLET

1.      Egyfelvonásos drámaíró-pályázat - felolvasószínház nyertes darabja

2.      Árni Ibsen: Mennyország (skizofrén vígjáték)

3.      Richard Alfieri: Hat hét, hat tánc (vígjáték)

BEAVATÓ BÉRLET

1.      Kulisszajárás

2.      A kőszívű ember fiai – próbanézés, beszélgetés az alkotókkal

3.      Egyfelvonásos drámaíró-pályázat - felolvasószínház nyertes darabja - beszélgetés az alkotókkal

4.       Shakespeare: Lear király – próbanézés, beszélgetés az alkotókkal

5.       Porondszínházi produkció – próbanézés, beszélgetés az alkotókkal,  a Porondszínház építése, a színház és a cirkusz kapcsolódási pontjai, kültéri kulisszajárás

6.      + bónusz

REPERTOÁRON MARAD:

1.        Brestyánszki B.R.: Csörte (karaoke sztárbazár)

2.        Egressi Zoltán:Egressy Zoltán: Sóska, sültkrumpli (komédia)

3.        Neil Simon – Marvin Hamlisch: Kapj el (kamaramusical)

4.        Szalma Dorotty ötlete alapján írta Zalán Tibor: Papageno a metróban

süti beállítások módosítása