FESZTÁV – A Független Előadó-művészeti Szövetség Programsorozata a POSZT-on

Idén első alkalommal a Független Előadó-művészeti Szövetség (FESZ) programjai is színesítik a XII. Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSzT) kínálatát. A FESZTáv programsorozat a Zsolnay Kulturális Negyedben várja az érdeklődőket június 14 – 16. között. Progresszív zenei programokkal, színháznevelési előadásokkal, két konferenciával és Schermann Márta rendezésében egy civil összművészeti alkotással készülnek a szervezők.

Az interaktivitás és az improvizáció jegyében izgalmas előadással kezdődik a három napos fesztivál. A Konzervnyitó Akciócsoport rendhagyó művészi közösségét a magyarországi improvizatív zenei színtér fiataljai hozták létre: Ávéd János és Bacsó Kristóf szaxofonosok, Lukács Miklós cimbalmos, Oláh Szabolcs gitáros, Szabó Dániel zongorista, Barcza Horváth József nagybőgős és Dés András ütőhangszeres. Estjük igazi közösségteremtő esemény lesz, melyen párbeszéd alakul ki zene és társművészetek, szakmabeliek és laikusok, előadók és közönség között. A FESZTáv nyitóestjének vendége Pelényi Margit, pécsi építész lesz.

A másik zenei program – a Feltétlen Reflex – független zenész improvizátorok vezetésével reflektál a POSzT versenyprogramjának néhány előadására. A rögtönzés és a szabad asszociációs gondolkodásmód jegyében olyan új kompozíciók születnek, melyek körüljárják egy-egy színházi előadás bizonyos motívumait többek közt Fenyvesi Márton, Ülkei Dávid és Gyémánt Bálint szervezésében.

 

A színházi nevelési előadások fontos részét képezik a FESZTáv eseménysorozatnak, ezek a programok társadalmi, erkölcsi vagy lélektani problémákat járnak körül gyerekekkel, fiatalokkal közösen. A FESZ Színházi nevelési szekciója minden iskolás korosztály számára tart színházi nevelési programot. A kisebbeknek szól a Kerekasztal Színházi Nevelési Központtól a Mézeskalácsház, valamint a Tünet Együttestől a Kucok, míg a felsősök és gimnazisták a KÁVA Kulturális Műhely Bábok és a Krétakör Mobil című produkcióit nézhetik meg.

 

A színházi nevelési programokhoz kapcsolódóan a Társadalmi felelősségvállalás az előadóművészetekben címmel konferenciát is szervez a FESZ. A konferencia témája a színházi nevelési csoportok, társulatok, kőszínházak, független intézmények céljainak, feladatainak meghatározása. A résztvevők között lesz a Krétakör, a Nyitott Kör, a KoMa, a MU Színház, a Katona József Színház, a Kolibri Színház, a Projektfabrik és a Baltazár Színház is.

 

A termelői piacra a FESZ szervezői a legjobb helyi termékeket és eladóikat hívták meg, hogy a mediterrán piachangulattal még pezsgőbbé tegyék a Zsolnay Kulturális Negyed életét.

poszt_kep1

Csináljuk a fesztivált! – a Független Előadó-művészeti Szövetség Kritikus szekciója által szervezett konferencián a felkért előadók - Lengyel Anna, Tompa Andrea, Jászay Tamás, Nánay István - arról beszélnek, hogy milyen volt és milyen lett a POSZT, és hogy szerintük milyen lehetne, vagy milyennek kellene lennie. A beszélgetés moderátora, Csáki Judit.

 

A háromnapos FESZTáv következő izgalmas attrakciója a Schermann Márta rendezésében látható előadás, amelynek előadóművészei Pécs lakói közül kerültek ki.

Az Uránszív című előadás témája a pécsi legendákra, mítoszokra épülő füzér: el nem felejtett ismeretlenek Pécs utcáiról, kisvendéglőiből, lakatlan házaiból. Igaz, vagy igaznak hitt történetek, melyek itt keringenek a Mecsek alján.

   Az összművészeti produkciót június 16-án, 18 órai kezdettel a Zsolnay Negyedben mutatják be, a legjobb alakításokat a zsűribe felkért pécsi Vatai Éva drámatanár, Murányi Kata design- és művészetmenedzser, valamint Erős Balázs kulturális menedzser, a FESZ egyik alelnöke díjazza.

Az esti programok után egy pohár bor és jókedv mellett lazításképpen találkozik szakma és közönség. A záró estén különböző művészeti ágak (színház, tánc, zene stb.) profi és amatőr képviselői összefognak és egy Összművészeti Társasjáték keretében néhány perces improvizatív jeleneteket formálnak a jelenlévő közönség által megadott, kisorsolt témákra.

süti beállítások módosítása