Sikerbalettekkel zárja az évadot az Operaház

A nagy sikerű Anna Karenina széria után szintén közönségkedvenc balettekkel – a Hófehérke és a 7 törpe hat előadásával és négy Rómeó és Júliával – búcsúzik idei szezonjától az Operaház. Beszélgetés a produkciókról és a jövő évad terveiről Solymosi Tamás balettigazgatóval.

- Új sztárok, régi közönségkedvencek szerepelnek a Magyar Nemzeti Balett évadzáró műsorán.

S.T.: Ezek a balettek – a Hófehérke, valamint a Rómeó és Júlia is – tipikuson olyan produkciók, amelyeket 9-től 99 évesig bárkinek színesen ajánlok. A Hófehérke és a 7 törpe egy bájos családi darab, lenyűgöző karakterekkel és különleges színpadi megoldásokkal, amely épp azért olyan népszerű évek óta, mert még a legkisebb gyerekek figyelmét is leköti. A Rómeó és Júlia pedig egy igazi örökzöld, ráadásul a nemrég eltávozott Seregi László koreográfiájában, ami tulajdonképpen világhírűvé tette ezt a feldolgozást. A júniusi balettek többsége új szereposztással megy, több kiváló táncosunk – Felméry Lili, Majoros Balázs, Medvecz József, Apáti Bence – debütál új szerepekben.

romeo_es_juliaRómeóés Júlia (forrás: images.google.com)

 

- A Magyar Nemzeti Balett több szempontból is a megújulás folyamatát éli át és a távolabbi tervek között is sok újdonság szerepel.

S.T.: Valóban, a balett társulat sok változást él át, ha csak azt nézzük, hogy most folyik a próbatermek, irodák átépítése, kényelmesebbé, modernebbé varázsoljuk a környezetünket. A 2012/13-as évad is a megújulás jegyében telik majd: egyrészt sokkal több előadásunk lesz, mint idén, szinte mindenütt új szereposztással, tehát a már befutott, ismert táncosaink új szerepekben bontakoztathatják ki tehetségüket, a fiatalok pedig lehetőséget kapnak, hogy a lelkesedésüket, frissességüket megmutathassák a színpadon. Újdonság az is, hogy nemzetközi szinten is szeretnénk erősíteni – nemcsak világsztárok meghívására gondolok, bár ez is tervezzük, hanem arra is, hogy a Magyar Nemzeti Balett minél többet turnézzon külföldön. Ez ma már alap egy színvonalas együttes életében.

- Jelenleg is folyik – egészen a hónap végéig - a bérletváltás a következő évadra. Mire számíthat a balettkedvelő közönség jövőre?

S.T.: Nagyon színes lesz a paletta, bárki megtalálja a kedvére valót. A nagy magyar koreográfusok - Seregi, Ifj. Harangozó, Pártay – munkái ugyanúgy helyet kaptak a műsorban, mint a világhírű külföldiek, Eifman, Cranko, Kylián. Nagy klasszikusnak számít és egyben igazi különlegességnek ígérkezik majd az Anyegin című premierünk, de a kedvelt repertoár darabok is megmaradnak. Jövő tavasszal pedig egy teljes hónapot szentelünk Seregi László emlékének, amikor híres Shakespeare-trilógiájának minden darabját parádés szereposztással tűzzük műsorra.

Forrás: opera.hu

süti beállítások módosítása