"Lesz egy egészséges drukk" - Cseke Péter a POSZTról

Kedden láthatja a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSzT) közönsége a kecskeméti Katona József Színház Bánk bán című előadását. Hosszú évek óta először kapott meghívást a teátrum a hazai színházak legrangosabb fesztiváljára. Cseke Péter igazgatóval a baon.hu készített interjút.

A baon.hu cikkéből:

"A POSzT-on jelen lenni nagy dolog, valódi elismerés mindannyiunknak, tulajdonképpen a négyéves munkánk egyik csúcspontja. Jómagam közöltem a jó hírt a színészekkel, láttam az örömüket, hogy ők is nagy dologként élik meg a lehetőséget. Igazgatóként örülök annak, hogy most már olyan társulatunk van, amely a pécsi fesztivál döntőjében is részt vehet" - kezdte a beszélgetést Cseke Péter.

Hogy miként adaptálták a pécsi színház színpadásra a darabot, elmondta, komoly előkészítő munkát igényelt, már hónapokkal ezelőtt megkapták a pécsi színpad paramétereit. A kecskeméti társulattal a saját műszaki stábja dolgozik majd az előadáson. "Némileg talán izgatottabb, felfokozottabb lesz társulat, mindenkiben lesz egy egészséges drukk. Ez természetes velejárója a fesztiválhangulatnak" - tette hozzá.

bank-ban-kecskemetFotó: baon.hu

A riporter felvetette, a Bánk bánt újszerű feldolgozása miatt leginkább a fiataloknak ajánlják. "Mivel magyar klasszikus és kötelező olvasmány, természetes, hogy sokat meríthetnek belőle a mai középiskolások. Amikor Katona József születésnapján kivételesen a Nagyszínházban mutattuk be a Katona József Gimnázium diákjainak, nagy releváció volt számomra, hogy a fiatalok mennyire értették a történetet, élvezték a darabot" - válaszolta Cseke. A direktor szerint a  Szabó Bori által átdolgozott mű "mindenki másnak is újszerű", a felnőttek is kedvelik. "A szöveg teljes mértékben érthetővé vált, kikerültek belőle a latin, német kifejezések. Az élő nyelvre való átültetés révén a darab drámaisága is sokkal erősebb."

A pécsi versenyprogram válogatói szerint idén "meglepően erős előadásokkal jelentkeztek a vidéki színházak", Cseke Péter úgy véli, valóban sok jelentős előadás van, ő maga is látott jópárat az elmúlt évadban. Állítja, igazi nagy vidéki fellegvárak vannak születőben. "Több évtizeden keresztül Kaposvár volt a zászlóshajója a magyar vidéki színjátszásnak. Mára ez átformálódott, például Debrecenben láthatók egészen kiváló előadások. A szakmában mostanában azt mondják, a 2012-es évtől kezdődően Kecskemét lett az ország Kaposvára. Ebből annyit kell komolyan venni, hogy jó úton járunk, bár még sok munka van előttünk" - mondta Cseke Péter.

süti beállítások módosítása