Felújítják a prágai Nemzeti Színházat

Felújítják a prágai Nemzeti Színházat. Az 1883-ban megnyitott, tehát immár 130 éves múltra visszatekintő neoreneszánsz épület 2015-ig kívülről és belülről is teljesen megújul, mégpedig anélkül, hogy az épületben folyó művészi munkát korlátoznák.

"A munkálatokat ezen a héten kezdjük el. Mindig csak az épület egyik oldalán fogunk dolgozni, hogy minél kevésbé zavarjuk a színház életét" - jelentette ki Michal Stefl, a felújítást végző OHL ZS építkezési vállalat vezérigazgatója hétfőn Prágában sajtótájékoztatón.
"A rekonstrukció befejezése után az épület egésze valamivel világosabb lesz, mint ma" - közölte Ondrej Cerny, a színház igazgatója. Cerny szerint a költségeket 95 millió koronára tervezték. "Az épület körbe lesz állványozva, de a nézők mozgását ez nem fogja gátolni" - jegyezte meg az igazgató.
Bár a Nemzeti Színház épülete nem tartozik a nemzeti műemlékek közé, mégis rendkívüli értékű és jelentőségű műemlékről van szó. "Felmértük az épület helyzetét, állapotát, s az a szakmai álláspont, hogy a teljes felújítást már nem lehet halogatni" - fejtette ki Stefl. Úgy véli, hogy a legnehezebb munka a kőfaragókra vár.

pragai_nemzeti_szinhazforrás: images.google.com

"Áttanulmányoztuk az eredeti munkameneteket, technológiákat, s ahogy lehet, betartjuk őket. Az épületen naponta átlagban 150 személy fog dolgozni" - mondta az építési vállalat vezetője.
A prágai Nemzeti Színház épületét legutóbb 1977 és 1983 között újították fel teljes egészében. "A mostani rekonstrukciós munkálatokat a Nemzeti Műemlékvédelmi Hivatal (NPÚ) szakértői mindvégig felügyelik" - szögezte le Pavel Jerie, a hivatal munkatársa.
A prágai Nemzeti Színház műszaki berendezéseit 2008 és 2012 között újították fel. Erre egyebek között azért is szükség volt, mert az ezredforduló utáni nagy árvizek az épület pincehelységeit is megrongálták.

süti beállítások módosítása