Kolozsvári multimédia-színház a Műcsarnokban

Különleges előadással lép fel csütörtök este a Műcsarnokban a kolozsvári GroundFlour Group, amelynek színészei élőben teremtik meg a Post.Sync (Utószinkron) című produkcióhoz kapcsolódó hangvilágot.

Az előadás a filmiparból kölcsönzi a címét: az utószinkron során rekonstruálják laboratóriumi körülmények között a filmekhez kapcsolódó hangokat és zörejeket. Ebből indultak ki az előadás alkotói is, akik élőben, azaz "real time" teremtik meg az előadásban a kapcsolódó hangvilágot, néhol a képhez, mozgáshoz igazítva, néhol azt ironikusan kommentálva, máskor teljesen elrugaszkodva tőle - tájékoztatta az MTI-t hétfőn a Műcsarnok.
A budapesti kiállítóhely Európai utasok - Kolozsvári képzőművészet az ezredforduló után című tárlatához kapcsolódó előadás a közlemény szerint nyitott folyamat eredménye, az alkotótársak közös kutatásaira épült. A próbafolyamat alatt körbejárt témákat (csend, gyerekkori film- és rajzfilmélmények, a természet és a környezet hangjai, zörej-zaj-káosz) az alkotócsapat közösen dolgozta fel, majd mindenki a maga alkotói pozíciója szerint értelmezte.
A darab alapembere Balla Szabolcs színész, akinek rendkívüli képessége, hogy bármely hangot utánozni tud a láncfűrésztől a vonat kattogásáig, a pingpongmeccstől a kortárs táncos ruhájának suhogásáig. Az ő mikrofonokkal folytatott játéka határozza meg az előadás hangjának terét. Hozzá kapcsolódik Székely Ágota kortárs táncművész, aki ezt a hangvilágot ellenpontozza mozdulataival. A díszleteket és jelmezeket Szabó András Kolozsváron élő képzőművész, a Korunk Galéria kurátora tervezte, a videómunkát az animációban, vágásban, reklám- és kisfilmekben egyaránt otthonosan mozgó Török Tihamér jegyzi.
A GroundFlour Group az otthonául szolgáló művészeti központ révén is kapcsolódik az Európai utasok című kiállításhoz: a Kolozsvári Állami Magyar Színház kiváló színésze, Sinkó Ferenc alapította társulat a képzőművészeiről is Európa-szerte ismert kolozsvári Ecsetgyárból érkezik a Műcsarnokba.

süti beállítások módosítása