Koltai Tamás: szükség lenne a "politikátlanításra"

A Népszava Online "Heti kérdés" sorozatában ezúttal Koltai Tamás kritikus válaszolt arra, megszabadulhat-e a színház a politikától?

Koltai Tamás szerint ha a politika szót eredeti jelentésében használjuk, vagyis a város vagy ország ügyeivel való foglalkozást értjük rajta, akkor a színház nem lehet független a politikától. "A valóságtól s annak konfliktusaitól függetlenedett színház a szórakoztatás kategóriájában létezhet, szigorúan NEM közpénzből" - hangsúlyozta.

koltai

"Másfelől, ha a politikát mint önkényes eszközt tekintjük a mindent - így a kultúrát is - maga alá gyűrő hatalom szolgálatában, amellyel a saját érdekeinek megfelelően befolyásolja a színházi működés bármelyik szegmensét (finanszírozás, pozicionálás, ideológiai, vagy esztétikai minősítés stb.), s ennek gyakorlati következményei vannak egyesek javára, mások kárára, az elfogadhatatlan" - hangsúlyozta a kritikus.
Hozzátette, Magyarországon jelenleg "határozottan ebbe az irányba mennek a dolgok, azzal súlyosbítva, hogy van olyan szakmai képviselet, amely az ilyen típusú politika szolgálatába állt bizonyos előnyök megszerzése érdekében. Ebben az értelemben nagy szükség lenne a "politikátlanításra", a közös fellépésre a szakmai egyeztetéseket megkerülő, egyes szervezeteket helyzetbe hozó, másokat negligáló döntésekkel szemben" - mondta Koltai.

Forrás: Népszava Online

süti beállítások módosítása