Több, mint 300 ezer jegy fogyott idén - Évadzáró a Vígszínházban

Évadzáró társulati ülést tartott kedden a Vígszínház. Az eseményen, amelyen Eszenyi Enikő igazgató értékelte a 2011–12-es szezont, a társulat tagjai elismeréseket is átvehettek a Pesti Színházban. A jövő évadban a Vígszínházban a kortárs szerzőké a főszerep: két új magyar dráma, négy ősbemutató és öt kortárs szerző neve jelenik meg a műsoron.

eniko

A  most záruló évadban három játszóhelyükön – a Vígszínházban, a Pesti Színházban és a Házi Színpadon – összesen 587 előadásra 336 869-en váltottak jegyet. A legnépszerűbb előadás a Vígszínházban a Makrancos Kata, a Pesti Színházban pedig a Punk Rock. A leglátogatottabb hétvége a színházban március első hétvégéje volt, amikor összesen 11 előadást tartottak, ebből hatot vasárnap. A három napon összesen 7112 néző fordult meg a színházban.

 Az évadban legtöbbször, 204 alkalommal Molnár Áron lépett színpadra, Borbiczki Ferenc 185, Mészáros Máté 179, Fesztbaum Béla 176, Bata Éva pedig 169 alkalommal játszott.

Az évadzáró társulati ülésen több elismerést is átadtak.vig

A Roboz Imre Művészeti Emlékdíjat – amelyet a Vígszínház egykori igazgatója, Roboz Imre emlékére alapított leánya, és amelyet az a művész nyer el, aki a színházi teljesítményén túl egyéb, társadalmi szerepvállalásaival is erősíti a Vígszínház jó hírét – Fesztbaum Béla kapta.

Az Ajtay Andor-emlékdíjat – amelyet a társulat titkos szavazatai alapján minden évben az a két színész kap, aki az évadban a legjobb alakítást nyújtotta – Bata Éva és Hegedűs D. Géza vehette át. A Vígszínház egykori direktora emlékére alapított Harsányi Zsolt-emlékdíjat Kern Andrásnak ítélték oda. A kétévente átadott Hegedűs Gyula-emlékgyűrűt Telekes Péter nyerte el.

A Vígszínház színésze, Szathmáry István emlékére alapított „A kis csillag is csillag”-díjat pedig Majsai-Nyilas Tünde vehette át.

A 2012–13-as szezonban a nagyszínpadon az első bemutató – október 13-án – Bertolt Brecht Jóembert keresünk című darabja lesz, amelyet Térey János új fordításában Michal Dočekal, a prágai Nemzeti Színház igazgatója rendez.

majsai

A második bemutató a nagyszínpadon novemberben egy új magyar darab lesz: A zöld kilences című „pesti cécó” szerzője Hamvai Kornél, dalszövegírója Varró Dániel, zeneszerzője Darvas Benedek, rendezője Ascher Tamás. A harmadik premier a Vígben szintén kortárs szerző darabja: az Európában is először látható drámát, Hanoch Levin Átutazók című darabját Eszenyi Enikő állítja színpadra, az előadást 2013 márciusában láthatja a közönség.

A Pesti Színházban kortárs magyar mű, Spiró György új, Príma környék című darabja az első premier október 12-én, Marton László rendezésében, aki novemberi bemutatóval a Vénusz nercben című kortárs amerikai drámát is színpadra állítja.

A harmadik bemutató a Pesti Színházban Plautus A hetvenkedő katona című komédiája lesz Térey János új fordításában, Szőcs Artur rendezésében.

A jövő évadban lesz 40 éve annak, hogy a Vígszínházban bemutatták a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című legendás előadást. Az évforduló alkalmából újra felcsendülnek Presser Gábor és Adamis Anna dalai, de a Riport a Popfesztiválról új színpadi mű, új történet, amely az egykori előadás születésének hátterét mutatja be, színházról és szerelemről szól Török Ferenc rendezésében. A darabot 2013 áprilisában láthatja a közönség.

süti beállítások módosítása