Vidnyánszky: több előadás kell a Csokonai Színházba

„Jó úton járunk, de lényegi változások várnak ránk” –így értékelte a társulat munkáját a Csokonai Színház igazgatója az évadzáró ülésen szombaton. A teátrum nemzeti státuszt kapott, így ősszel a nézők és az előadások számát is emelni kell változatlan színvonal mellett. Somogyi Béla alpolgármester szerint, ehhez az önkormányzat is támogatást nyújt majd. A dehir.hu beszámolóját szemléztük.

A dehir.hu cikkéből:

A született tragika, Jászai Mari elevenedett meg a színpadon Ráckevei Anna alakításában májusban. Többek között ezért a szerepért is vehetett át két díjat a debreceni teátrum évadzáróján a színművész.

- Estéről estére a közönség tapssal díjaz és az sosem marad el, hál istennek, de ez a kis külön figyelmesség  mindig jól esik – mondta a művésznő.

A szombati évadzárón idén is díjakat kapott a társulat több tagja. Somogyi Béla alpolgármester szerint kivétel nélkül mindenki megérdemli az elismerést a színházban, hiszen a nehéz gazdasági körülmények ellenére kitűnő évadot zártak, a következő évben azonban még ennél is komolyabb elvárásnak kell megfelelnie a Csokonai Színháznak.

- A társulat nemzeti státuszt kap, ami egy különleges, kiemelt helyzetet jelent a országban. Öt ilyen színház van Magyarországon, s én azt gondolom, hogy ez felelősség a színház és a város számára egyaránt. Dolgozni fogunk azon, hogy az ehhez szükséges feltételeket megteremtsük – nyilatkozta Somogyi.

vidnyanszky-nVidnyánszky Attila (Fotó: Nagy Gábor, dehir.hu)

A színház igazgatója is elégedett volt az évaddal. Úgy fogalmazott, jó úton jár a társulat, de hamarosan lényegi változások következnek. A nemzeti státusz miatt ugyanis az előadások és a nézők számát is emelni kell.

- Két évvel ez előtt 409 előadást csináltunk, most meg 256-ot. Az elvonások miatt le kellett csökkentenünk a számukat, de most 300 fölé kell visszamennünk. 109 ezer nézőt szolgáltunk ki, most talán meg lesz a 90 ezer, de mindenképpen ennél több látogatót kell becsalogatnunk – mondta Vidnyánszky Attila, a Csokonai Színház igazgatója.

Az évadzáró ellenére a színészek a nyáron sem pihennek, hiszen több vidéki fellépés is vár rájuk. Legközelebb a Pécsi Országos Színházi Találkozón, a POSZT-on látható a társulat a Scapin, a szemfényvesztő című előadással június 14-én 21:30-tól, és június 15-én 17:00 órától a Nagyszínházban.

süti beállítások módosítása