Csütörtökön a Műcsarnokban folytatja a GroundFloor Group

Vajon, amit hallunk, az valóban a tárgyak, képek, mozdulatok hangja? Vagy csak a túlzsúfolt, agyonbombázott képzeletünk játszik velünk? És ha önálló életre kelnének a filmek, reklámok, youtube-klippek, sportközvetítések, netán a tévéhangyák? A szerdai, Bakelit-beli POST.SYNC-előadás után csütörtökön a Műcsarnok vendége lesz a kolozsvári GroundFloor Group.

Június 14-én, csütörtökön 20 órától a Műcsarnokban kerül sor a kolozsvári GroundFloor Group előadására, melyet az Európai utasok – Kolozsvári képzőművészet az ezredforduló után című kiállítás terében mutatnak be.

Az előadásról:

A Kolozsvári Állami Magyar Színház kiváló színésze, Sinkó Ferenc alapította GroundFlour Group a filmiparból kölcsönzi előadása címét: Post.Sync (Utószinkron) Az utószinkron során rekonstruálják ugyanis laboratóriumi körülmények között a filmhez kapcsolódó hangokat és zörejeket. Ebből indultak ki az alkotók, akik élőben, „real time” teremtik meg a darab hangvilágát, néhol a képhez, mozgáshoz igazítva, néhol azt ironikusan kommentálva, s máskor teljesen elrugaszkodva tőle.

A mű alappillére Balla Szabolcs színész, akinek rendkívüli képessége, hogy bármilyen hangot utánozni tud, a láncfűrésztől a vonat kattogásáig, a ping-pong meccstől a kortárs táncos ruhájának suhogásáig.  Az ő mikrofonokkal folytatott játéka határozza meg az előadás hangjának terét.

Hozzá kapcsolódik Székely Ágota kortárs táncművész, aki ezt a hangvilágot ellenpontozza, szétfeszíti a mozdulataival. A díszlet- és jelmezvilágot Szabó András Kolozsváron élő képzőművész, a Korunk Galéria kurátora tervezte, a videó-munkát az animációban, vágásban, reklám- és kisfilmekben egyaránt otthonosan mozgó Török Tihamér jegyzi.

A színdarab nyitott folyamat eredménye, az alkotótársak közös kutatásaira épült. A próbafolyamat alatt körbejárt témákat (csend, gyerekkori film- és rajzfilmélmények, a természet és a környezet hangjai, zörej-zaj-káosz) az alkotócsapat közösen dolgozta fel, majd mindenki a maga alkotói pozíciója szerint értelmezte.

post_sync

Fotó: Bíró István

 2012. június 14., csütörtök, 20 óra

GroundFloor Group: POST.SYNC

Műcsarnok kiállítótér 

Rendező-koreográfus: Sinkó Ferenc

A rendező munkatársa: Vajna Noémi

Díszlet- és jelmeztervező: Szabó András

Videó: Török Tihamér

Hang: Balla Szabolcs

Fotó: Biró István

Előadja: Balla Szabolcs, Székely Ágota

Belépő: 800 Ft 

A megváltott jegyekkel a darab kezdete előtt, 18 és 20 óra között, illetve bármely későbbi alkalommal megtekinthető a kolozsvári kiállítás!

süti beállítások módosítása