'Visszajöttek a nézők' - Évadot zárt a zalaegerszegi színház

Sűrű, izgalmas évadot zárt a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház, a nézők számára színvonalas, "fogyasztható" előadásokat hoztak létre - közölte a társulat szerdai évadzáró ülésén Besenczi Árpád igazgató.

Az elmúlt két évben sikerült visszaszerezni a nézők bizalmát, a zalaiak, zalaegerszegeiek ismét szeretnek színházba járni, de szükség volt arra, hogy a művészeti és a műszaki gárda a maximális tudását adja - fogalmazott Besenczi.
Tartalmas évadra készülnek a 2012-2013-as, harmincadik, jubileumi évben is. Lessing Bölcs Náthán című drámai költeményének színpadra állításával a színházalapító, Ruszt József emléke előtt tisztelegnek; az előadást Csiszár Imre rendezi, a főszerepet Tordy Géza játssza. 
Az igazgató szerint fontos előadás lesz a Kvártélyházzal közös produkció is, Paul Portner Hajmeresztő című bűnügyi társasjátéka. A La Mancha lovagja című musicalt Pinczés Istvánnak, a Griff bábszínház új igazgatójának rendezésében mutatják be, a Figaro házassága című vígjátékot pedig Alföldi Róbert rendezi. Jövő év februárjában a Fenyő Miklós életéről szóló, Made In Hugária című musicalt mutatják be, majd Molnár Ferenc A doktor úr című klasszikus bohózatával zárul az évad.

ZalaegerszegiHevesiSandorSzinhazforrás: images.google.com

 A nagyszínpadi előadások mellett stúdióelőadásokat is terveznek; April de Angelis Színésznő című színművét Sztarenki Pál rendezi. Új helyszínen, a diszkószínházban mutatják be Gianina Carbunariu kortárs román szerző a fiatalok útkereséséről, elvándorlásáról szóló Kebab című színművét. Ősbemutatóra is készül a társulat, Üveganya címmel februárban mutatják be Krusovszky Dénes tragikomikus játékát, Egressy Zoltán Fafeye, A tenger ész című, mozgásokra épülő zenés játékát pedig a fiatal korosztálynak ajánlják - sorolta az igazgató. 
Hozzátette, a színészek munkáját kevéssé ismerik el, ezért a vezetés két új díjat is alapított. A fiatal, tehetséges, szorgalmas pályakezdőket elismerő Cserebogár-díjat Kovács Dóra színművész vehette át, Barsi Márton pedig, aki az elmúlt évadban nyolc különböző darabban, több mint száz estén állt színpadra, a Terminátor-díjat vehette át.  
A 2011-12-es évadban 260 előadást mutatott be a Hevesi Sándor Színház, hatvannal többet, mint három évvel korábban. A színházi produkciókat 71 ezer néző látta, több mint 9500-an váltottak bérletet. 
Balaicz Zoltán alpolgármester kiemelte, az intézményt két esztendeje irányító vezetés jelentős megújulást vezetett be a színház életében, ami "magával hozta a nézők visszacsábítását" is. Az újító kezdeményezések - lakásszínházi előadások, a diákoknak szóló, tantermi "beavató" produkciók - tovább folytatódnak, ezért reális cél, hogy a következő évadban a színháznak előadásaira tízezren váltsanak bérletet - jelentette ki az alpolgármester. 
Január óta az intézmény százszázalékos fenntartója a városi önkormányzat. (A korábbi években 60-40 százalékban volt a város és a megye a fenntartó.) Idén a megyei önkormányzat még 60 millió forinttal hozzájárult a színház fenntartásához, jövőre erre az összegre már nem számíthatnak, de a város továbbra is minden segítséget megad a színház működéséhez - mondta el Balaicz Zoltán az MTI kérdésére.


süti beállítások módosítása