Cserhalmi György: senki nem biztos a helyében

A hetvennyolcadik magyar népmesét éljük meg Cserhalmi György Kossuth- díjas színész szerint, aki a Pécsi Országos Színházi Találkozó díszvendégeként egyebek mellett arról beszélt a Magyar Hírlapnak, hogy sohasem volt olyan nehéz helyzetben a szakma, mint manapság.

cserhalmi

A kérdésre, igaz-e, hogy otthagyja a debreceni Csokonai Színházat, Cserhalmi György úgy felelt: "Augusztusban jár le a szerződésem, és úgy döntöttem, nem folytatom ott a munkát. Nincs ebben semmi különös: szezon végén a színészek jönnek- mennek. Pályám során negyedszer játszottam Debrecenben, a városhoz személyes kötődésem van, hiszen ott nőttem fel. Én általában személyhez szerződöm, és ez Vidnyánszky Attila esetében ugyanígy volt, mint korábban Bagó Bertalannál vagy más rendezőknél. Időközben megöregedtünk, így egyre kevesebb ember van már a szakmában, akihez kötődöm. Nem beszélve arról, hogy igencsak megtépázott minket az elmúlt időszak" - fogalmazott a színész.

"Arra gondolok, ami manapság a kulturális életünkben zajlik: teljes a bizonytalanság a társulatokban, az állam láthatóan nem jól gazdálkodik a kultúrára szánt pénzekkel. Ennek pedig az az következménye, hogy senki nem biztos a helyében. Sajnos mindig is úgy volt, hogyha a költségvetésben hiány van, akkor megcsapolják a kultúrát, az oktatást és az egészségügyet. Csak a debreceni Csokonai Színháztól kétszáznyolcvanmillió forintot vontak meg legutóbb. Annak a színésznek sem jobb a helyzete, aki foglalkoztatottabb a többieknél, mert látnia kell, hogy körülötte vergődnek pályatársai" - tette hozzá Cserhalmi, aki arról is szót ejtett, az úgynevezett nagyszakmához a független társulatok mindig hozzátesznek valami fontosat.

Arról, érződik-e a Pécsi Országos Színházi Találkozón a fesztültség és hogy milyenek a darabok így mesélt: "Mindegyiken lehet látni, hogy miként gondolkodik az adott város a saját nézőiről. Én általában ilyen szempontok szerint figyelem a darabokat, vagyis hogy a téma mennyire hívja be a nézőket az ország adott pontján. Amiket láttam, azok tisztességes, kidolgozott előadások. A feszült várakozás természetesen jelen van itt is, de nagyon jó, hogy Pécs komoly összeggel támogatja a fesztivált, és az idén is színvonalas rendezvény született" - árulta el Cserhalmi György.

A teljes interjút a Magyar Hírlapban olvashatják.

süti beállítások módosítása