Kaszás Attilára emlékeznek Felvidéken

A zsigárdi napok keretében jótékonysági gálával emlékeznek az öt évvel ezelőtt elhunyt Kaszás Attilára vasárnap a szlovákiai településen. Az évforduló kapcsán Révkomáromban is lesz esemény.

A fesztivál keretében fellépnek ismert magyarországi és szlovákiai magyar művészek, köztük Keresztes Ildikó, Malek Andrea, Szarka Tamás és Szarka Gyula (Ghymes), Rák Viktória és Bárdos Judit színésznő, Zsapka Attila énekes-gitáros és még sokan mások. A rendezvény bevételét a szervezők a Kaszás Attila Közhasznú Alapítványnak és a Pro Traditione zsigárdi polgári társulásnak ajánlották fel. A rendezvény szervezője, Kiss László elmondta, hogy a társulás egyik fontos munkája a zsigárdi tájház működtetése.
"A ház eredetileg Kaszás Attila anyai nagyszülei tulajdona volt. Ezt később a színész a társulásnak adta bérbe szimbolikus összegért. Azóta fontos szerepe van a helytörténet megismertetésében, és a helyi hagyományok, a kultúránk ápolásában" - tette hozzá Kiss László.

KaszasAttilaforrás: images.google.com

Révkomáromban is tiszteletüket teszik a színész előtt, szombaton lesz ugyanis az V. Kaszás Attila Versmondó Fesztivál általános és középiskolások számára, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége és a komáromi Jókai Mór Alapiskola szervezésében. A fesztivál fődíja a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége és a Kaszás Attila Közhasznú Alapítvány által alapított Kaszás Attila-díj. A zsűri tagjai ismert szlovákiai és magyarországi szakemberek.

Kaszás Attila 1960-ban született a szlovákiai Vágselyén, 1983-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Játszott többek közt a Vígszínházban, a Nemzeti Színházban,a Katona József Színházban, valamint Győrött, Kecskeméten, Sopronban és Szegeden. Több mint harminc filmben is szerepelt, kitüntették Hegedüs Gyula-emlékgyűrűvel, Jászai Mari-díjjal, Ajtay Andor- és Ruttkai Éva-emlékdíjjal. 2007 márciusában agyvérzés következtében hunyt el. 2008-ban emlékére domborművet avattak a Nemzeti Színházban és a teátrum egyik termét róla nevezték el. Révkomáromban Búcsú a színpadtól címmel áll szobra.

MTI

süti beállítások módosítása