Újvilág passió - Csémy Balázs másodszor alakítja Jézust

Június 8-án tartotta a Kecskeméti Katona József Színház nagyszabású szabadtéri előadásának, az Újvilág Passiónak a bemutatóját. A bibliai szenvedéstörténetet feldolgozó produkció főszerepét, Jézus Krisztust Csémy Balázs játssza. A színművésszel Bera Linda beszélgetett a kecskemetikatona.hu-nak.

Csémy Balázs elmondta, a kecskeméti színház tagjaként ugyan már vett részt olyan előadásban, amelyet szabadtéri helyszínen is műsorra tűztek, de ezek kifejezetten szabadtérre készülő produkcióban a főiskola negyedik osztályában szerepelt: egy udvaron játszották a Lear királyt. Gyermekkorában pedig szerepelt a Mária evangéliuma rockoperában, amelyet a komáromi bástyarendszer szabadtéri színpadán mutatták be. "Érdekes, hogy akkor a gyermek Jézust alakítottam, az Újvilág Passióban pedig a már felnőtt Megváltó szerepét bízták rám – körbeért a történet. A szabadtéri előadásoknak az a varázsa, hogy a természet erői is szervesülnek az előadásba, egészen másfajta intimitást lehet itt elérni, mint egy színházépületben, steril környezetben. Kíváncsian várom bemutatót!" - mondta Csémy.

Az Újvilág Passióról úgy tartja, érdekes a szerzők, Kocsis L. Mihály és Cseke Péter elképzelése. "A keretjátékban azt láthatjuk, amikor a hajósok megérkeznek Amerikába, és a velük tartó pálos szerzetesek az egyház tanait hirdetik az ott élő őslakosoknak. Krisztus élettörténetéből születése körülményeit, gyermekkorát és tanításait inkább csak egy-egy kép erejéig jelenítik meg, a hangsúly annak a néhány napnak a történésén van, amikor Jézus bevonul Jeruzsálembe, megkínozzák és kereszthalált hal. A történet szerint a pálos szerzetesek maguk közül választják ki a bibliai szereplőket, az apostolokat, s akkor kerülnek bajba, amikor főszereplőnek, a felnőtt Jézusnak kellene kijelölniük valakit. Végül a közönség soraiból választanak. Én ott fogok ülni a nézők között, így csatlakozom a társulathoz. Véleményem szerint annak, hogy a közönség közül választanak ki egy embert Jézus szerepére, az egyetemesség az üzenete: Jézus köztünk van, bárki eljátszhatná Isten fiának szerepét" - mesélte a színész.

csemyFotó: kecskemetikatona.hu

"Az eseményeket viszonylag pontosan és hűen mutatja be a darab, a szöveg nyelvezete azonban valamelyest egyedibbé, ritmikusabbá vált. Emellett van több szerzői fogás, ami még árnyaltabbá teszi az előadást. Ilyen például a narrátor szerepeltetése, aki végigkíséri a cselekményt, tudósítja a nézőket az eseményekről, kiegészíti, vagy éppen ellenpontozza a látottakat, elhangzottakat. A szerzők így saját gondolataikat is tolmácsolják a bibliai történet mellett - folytatta Csémy Balázs. A Jézust alakító színész nagy örömére kolléganője, Csombor Teréz is énekel majd egy Ave Maria-parafrázist a darabban.
A kérdésre, mivel tölti a következő szezon előtti időszakot, így felelt: "Már nagyon várom a nyarat, a pihenést, fárasztó volt az idei évad. Szeretném, ha a 2012/2013-as évadban is nehéz és jó szerepeket játszhatnék itt, Kecskeméten. Hogy pontosan mely előadásokban fogok játszani, az az évadzáró ülésig még titok, de lesz néhány vendégként meghívott rendező, akikkel nagyon szívesen dolgoznék együtt!"

Forrás: kecskemetikatona.hu

süti beállítások módosítása