"Az első lépéseket megtettük" - Márta István a POSZT-ról

A Színház.hu és a Színház.Tv videójában a POSZT művészeti vezetőjével, Márta Istvánnal beszélgettünk a Zsolnay Kulturális Negyedben és Bicskei Istvánnal, a fesztivál egyik idei válogatójával is találkoztunk.

POSZT-videó:

 

Első videónkban Bicskei Istvánnal, a versenyprogram egyik válogatójával beszélgettünk, aki egy kérdést tett föl Márta Istvánnak:

Miért nincs zenés színház a POSZT-on? A második videónkban megtekinthető Márta István interjú ennek a kérdésnek a megválaszolásával indul.

1. rész:

   

2. rész:

 

 

Villáminterjú Márta Istvánnal, a POSZT művészeti vezetőjével:

 

Milyen változásoknak lehetünk tanúi az idei POSZT-onn?

Márta István: Új helyszíneket nyitottunk: a Zsolnay Kulturális Negyedet és a Teátrumi Társaság sátrát. Emellett rengeteg Off-program volt. Újdonságnak számított az is, hogy a két szakmai társaság összefogott: a Teátrumi Társaság és a Színház Társaság idén már egyenlő tulajdoni jogokat szereztek a POSZT működtetésében, de természetesen a többségi tulajdonos Pécs városa maradt. Örülök annak, hogy oldódni látszanak a szakma széttagoltsága miatt keletkezett feszültségek és hogy az emberek közeledni próbálnak egymáshoz. Ebben a folyamatban fontos szerepet játszottak az ún. "Gödör Programok" amelyet a Színházi Társaság és a Magyar Teátrumi Társaság közösen szervezett. Én, mint idealista ember reménykedem abban, hogy a szakma talán tényleg meg tudja egymást szólítani. Az első lépéseket mindkét oldalról megtették a tulajdonosi struktúra megváltoztatása során, ezt mutatja, hogy konszenzus született abban, hogy kik válogassanak jövőre, és hogy kik legyenek idén a zsűritagok. Ez véleményem szerint óriási előrelépés.

 

A Zsolnay Negyed igazgatója és a POSZT művészeti vezetője vagy, ezenkívül ott a Kapolcsi Művészetek Völgye: hogy lehet mindezt egy emberként teljesíteni?

 

Márta István: A POSZT-hoz kapcsolódó munka dandárját, a legtöbbet Stenczer Béla, a Fesztivál ügyvezető igazgatója végzi el, és Máté Péter, az Off-Programok szervezője, összeállítója és koordinátora. Én, mint csöndes harmadik fél veszek részt. Természetesen sok ötletem megvalósult, sok ötletet véleményeztem: de ez egy csapat. Ez a csapat véleményem szerint jól dolgozik, mint ahogy a Művészetek Völgye csapat is tovább dolgozik. Csináltunk egy fesztivált itt is, a Zsolnay Kulturális Negyedben április végén - május elején, Zsolnay Kulturális Fesztivál néven, amelyet kollegáimmal együtt két hónap alatt hoztunk létre. Nagy öröm volt a számomra, hogy az ötnapos fesztivál alatt tizenötezer látogatónk volt - pedig ez egy friss kezdeményezés volt.

 

Nem félsz attól, hogy a sétatéri fesztiválhelyszín megszüntetésével, és a Zsolnay Negyed bekapcsolásával a POSZT elveszíti koncentráltságát?

 

Márta István: Attól igenis félek, hogy kijönnek-e ide az emberek. De úgy gondoltam, hogy ennek a negyvenezer négyzetméteres kulturális területnek élnie kell: a Negyedet be kell kapcsolni a Fesztivál életébe. Ez nem egyszerű feladat: a helyszín annyira új, hogy még a pécsiek is rácsodálkoznak arra, hogy milyen komoly érték született itt meg. A Zsolnay Kulturális Negyed helyén a tavalyi esztendőben még romok álltak, kiálló vasakkal és csövekkel. Kíváncsian vártam, hogy a POSZT közönsége rátalál-e erre a helyszínre. Természetesen rásegítünk, a kisvonat például délutánonként járt a Városközpont és a Zsolnay Negyed között, ingyenesen a POSZT résztvevői számára.

 

Mi történt a Zsolnay Negyedben a POSZT alatt?

 

Márta István: A kulturális tér egyes szegmenseit a fiataloknak ajánlottuk föl: helyet kaptak itt a Színművészeti Egyetemek vizsgaelőadásai, Budapestről, Kaposvárról, Kolozsvárról, Újvidékről, Marosvásárhelyről, illetve a hét második felében a Független Előadóművészeti Szövetsége, a struktúrán kívüli színházak jöttek ide oktatási programokkal, különleges performanszokkal és kiállításokkal. A Pirogránit udvarban egy különleges kiállítás látható a Művészeti Kar diákjainak részvételével: festők, szobrászok, DLA hallgatók és zenészek jelentek meg.

 

Mi az, ami nehézséget okozott számodra az idei POSZT-tal kapcsolatban, mi az, amiért meg kellett küzdeni?

 

Márta István: Egy fesztivál előkészítése, az összes járulékos feladattal együtt mindig egy küzdelmes feladat. Az idén talán annyiban szerencsésebbek voltunk az előző évekhez képest, hogy maga a financiális rész biztosabbnak látszott. Előbb elkezdődhetett a tervezési munka - és ez egy hatalmas dolog. De a valódi küzdelem csak ezután jött. Az, hogy a helyszíneket, a fellépőket, a versenyelőadásokat, az Off-programokat koordináljuk ilyen mennyiségben, hatalmas terheket rótt - mint mondottam főként Máté Péterre és Stenczer Bélára. Az én küzdelmem inkább a háttérben zajlott. Véleményem szerint ez a szakma nem húzhat szét, nincsenek ilyen oldali vagy olyan oldali színházak. Még mindig erős színházkultúránk van, és ennek van jövője is: de ezt a jövőt csak úgy tudjuk megteremteni, ha összefogunk. Lehet, hogy ez egy frázis, egy közhely: de ennél jobbat és többet nem tudok mondani. Annak viszont örülök, hogy egyre többen gondolkodnak így. Aztán persze a részleteken, a találkozásokon múlik minden.

 

Mennyiben tekintesz másként a POSZT-ra, mint tavaly, amikor még színházigazgató voltál?

 

Márta István: Ez furcsa, de érdekes kérdés. Én már nem veszek részt a mindennapi színházi életben. Kicsit kívülállóként nézem - és ennek előnyei, hátrányai is vannak. Nagyobb és jobb a rálátásom a szakmára, mint az előző években, és ebből talán hasznot tudok hajtani a színházi szakmának, szakmáknak, a POSZT-nak, a Zsolnay Kulturális Negyednek és Pécsnek is.

Színház.hu, Színház.tv

süti beállítások módosítása