A Szoba – a VAN Társulat a Bakelitben

Június 20-án és 21-én a Bakelit színpadán a VAN Társulat A Szoba című előadása. A társulat életéről, az előadásról, a jövőről Botos Kírát, az előadás koreográfusát kérdezte a bakelit.hu.

Mikor alakult a VAN Társulat és kik a tagjai?

2005-től dolgozunk együtt. A tagság igen változó, hiszen egy-egy projektre rendeződünk össze. Természetesen van egy magja a csapatnak, akik rendszeresen előfordulnak. Az alapító erőt Lakat Andrea adta: ő mozgatja legtöbbször a társulatot. Állandó tagok közé tartozik még: Ciceri Klára, Székely Tímea, Biharvári Kornél és jómagam. A holdudvarban azonban jóval többen vagyunk: például Zsigmond Szilvia, Németh Szilvia, Kiss Melinda, Kovács Noémi, Jobbágy Bernadett.

A társulatunk laza szövedék: rugalmas és színes. Éppen az adja a frissességét, hogy nem profi társulatként dolgozunk.

Milyen az együttműködés a tagok között? Mennyire lehet összhangban tartani a tagokat, ha mindenkinek van a társulaton kívül is élete?

Általában heti rendszerességgel van próbánk, így feltétlenül adunk keretet a munkának. Ezen kívül egy-egy előadás elkészítése, valamint adott fellépések azok, amik rendszerezik életünket. A civil élettel valóban nehéz összeegyeztetni a rendszeres próbákat, éppen ezért van rugalmasság azzal kapcsolatban is, hogy éppen ki dolgozik egy-egy projekten. A másik hátulütő az, hogy egy-egy darab nagyon hosszan készül, hiszen a próbafolyamat így elhúzódik. Ugyanakkor ez izgalmas ízt ad egy darab fejlődésének. Mivel rég óta dolgozunk együtt, jól összeszokott csapat vagyunk. Két munkamódban dolgozunk általában: vagy hosszan készülünk egy nagyobb bemutatóra, vagy improvizatív jellegű performansszal készülünk.

a_szobaFotó: vanmosoly.blogspot.hu

A Bakelitbe A Szoba című előadással érkeztek júniusban. Mi az előadás érdekessége, ami miatt nem szabad kihagyni?

A szoba c. darabnak nagyon különös az atmoszférája: egyszerre intim és nyomasztó. Nem könnyen emészthető darab, de éppen ezért érdemes elidőzni vele, hordozni egy-két napig. Leginkább az emberi kapcsolatok és határok kérdését feszegeti. A lélek bugyraiba száll le egészen az őrület kérdéséig. Mindezeket az életképeket lazán belehelyezi az emberi élet folyamatába a születéstől a halálig. Ugyanakkor nem egy didaktikus történetet szeretne elmondani, hanem erős érzelmi benyomásokat adni. Sok az apró, de jelentőségteljes mozdulat, gesztus benne.

A mozgásanyagon kívüli érdekesség maga az elektronikus zene, ami kimondottan a darabhoz készült és egyben a mozgásvilág ihletője is. Ehhez négy zenész adta a tehetségét: Tóth Márton, Bertók Márton, Marquetant Tamás és Molnár András.

Kiknek szánjátok, esetleg ajánlanátok az előadást?

Nem hiszem, hogy egy bizonyos közönséget céloznánk meg a darabbal. Nem ajánlanám annak, aki könnyed szórakozásra vágyik. Ajánlanám azonban mindazoknak, akik szívesen elidőznek egy-egy alkotással néhány napig hagyva, hogy az hasson rájuk.

Az előadással tavaly részt vettetek a Fringe fesztiválon, idén a Bakelitben mutatjátok be, hogy alakul majd az előadás jövője? Készültök az előadással esetleg külföldre is?

Természetesen szeretnénk a következő évadban is játszani. Valószínűleg az MMS-ben fogjuk táncolni. Szívesen vinnénk fesztiválokra, akár külföldön is.

Merre tart a társulat? Milyen terveitek vannak a jövőt tekintve?

Jövőre valószínűleg új darabba kezdünk. Személy szerint erősen izgat egy szólókra épülő darab, amely a bálvány evilági és nem evilági létét járja körbe elvont térben és elvont időben. Egy olyan entitás létezése ez, ami kicsit ember, kicsit istenség, de alapvetően maga is törékeny élőlény.

 

VAN Társulat:

A Szoba

/kortárs mozgásszínház/

koncepció/koreográfia: Botos Kíra és a táncosok

A szoba egy megfoghatatlan tér. Bár határai, berendezési tárgyai, pontos funkciója van, ide bármi befér. Emberek, állatok, tárgyak, benyomások, félelmek, titkok, magány és találkozás húzódnak meg: minden, mert ez egy kicsinyített univerzum, amely mikrokozmoszával a hányódó, nagybetűs emberség metszetét adja. A szoba az lesz számunkra, aminek látni akarjuk, s azt látjuk meg benne, amire szemünk van: tükör pillanatnyi határainkról, kapcsolatainkról, a lényünk fizikai, érzelmi és lelki kereteiről.

2012. június 20., 21. 20 óra

Bakelit M.A.C.

süti beállítások módosítása