Kötelezettséget vállalt egymásnak a Koma és a 15. kerület

A Koma Társulat sorsa hónapok óta bizonytalan volt, mert a Bázisuknak otthont adó 15. kerület képviselői sokáig nem szavaztak arról, maradhatnak-e helyükön. Azonban pénteken megállapodást kötöttek az újabb együttműködésről.

A KOMA 2007 nyarán hét frissen diplomázott színész összefogásából született meg, azért hogy szabad munkamódszerrel szabadon dolgozva olyan előadások születhessenek, amilyeneket a színészek maguk, maguknak szeretnének. Így lett a 7 színészből, majd 13 tagból álló társulat KOrtárs és MAgyar, -saját bevallásuk szerint- a társadalom szolgálatában álló, magyar témákat feldolgozó, gondolkodásra és kommunikációra ösztönző „népszínház”. Ez a név és ars poetica mára már ismertté vált a XV. kerület minden városrészében, s nemcsak a heves képviselő-testületi ülésekről, melyek a KOMA sorsát voltak hivatottak eldönteni. A KOMA társulata egy új alternatívát nyújtott a kerületnek, melyen vitatkozni könnyen lehet, de kétségbe vonni nagyon nehéz. A peremkerület otthont biztosított a KOMA számára, Bázist, ahonnan ki lehet indulni meghódítani a világot, s ahová vissza lehet térni, vissza kell térni.

1203_Ko_08

A közönség várja az új felkavaró, látásmódot tágító előadásokat, a kerületi ifjúság számára létszükségletté vált a programokba való bekapcsolódás, az individuum megmutatása, annak kiteljesítése, a kerületi iskolák is nyitottak az újszerű látásmódra, a rendhagyó irodalomórákra, s a került vezetése számára is meghatározóvá vált a KOMA kerületfejlesztő tevékenysége. A társulat alakulása óta kibővült, egy 4 évig omladozó üres kerületi épületben bázisra talált, a XV. kerület képviselőiben pedig a 2012. május 30-i képviselő- testületi ülésen úgy néz ki hosszú távra partnerre. Megmaradt az Ady Endre utcai épületben kialakított, felújított Bázis, és megszületett a közművelődési megállapodása is a társulatnak, mellyel tovább folyhat a helyi fiatalság körében a közösségépítés, velük a magyar kortárs kultúra megismertetése, nem maradnak el a rendhagyó irodalomórák sem, s a közönség újabb jobbnál-jobb előadásokon és megmozdulásokon élvezheti a KOrtárs MAgyar művészetet. A hosszú, már-már kilátástalanságnak tűnő bizonytalanságot lezáró 2014. december 31-ig szóló szerződést, mely a lejárat előtt közös megegyezéssel meghosszabbításra kerül, s melyben az Önkormányzat közérdekű célra történő kötelezettségvállalásként felajánl több mint 600 m2 területet bázisul a társulat céljainak megvalósításához, a XV. kerület nevében László Tamás polgármester, országgyűlési képviselő, a társulat nevében pedig Zrinyi Gál Vince írta alá 2012. június 14-én, csütörtökön az Önkormányzat Kossuth termében 9 órakor.

süti beállítások módosítása