Babazászló a Veszprémi Petőfi Színház előtt

Oberfrank Pálnak, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatójának ötlete nyomán a Három királyfi, Három királylány Mozgalom indította útjára országosan azt a kezdeményezést, amelynek lényege: az emberek babazászlóval jelezhessék az otthonaikban, munkahelyeiken, a közintézmények falán, hogy gyermek született. A veszprémi teátrum előtt is jelzi a gólyát ábrázoló lobogó, hogy a színház egyik hölgytagja új életet hozott a világra.

Az ötletgazda Oberfrank Pál így nyilatkozott  a kezdeményezésről: - Egy gyászlobogós házat vettem észre, és elgondolkodtam azon, hogy milyen sokan gyászolhatják a családtagjukat, szomszédjukat, munkatársukat. Elgondolkodva a helyzeten, születésen, halálon, elhatároztam, hogy a gyászzászló mintájára babazászlót dolgozok ki - emlékezett vissza a kezdetekre az igazgató.

obiFotó: petofiszinhaz.hu

- A kis faluban, ahol élek családommal, több művész is otthonra talált. Valdár Csaba festőművész fantáziáját is megmozgatta a lehetőség, és több tervet is készített. Ezek fehér alapon gólyát ábrázolnak, de más formát is el tudunk képzelni, például szalagokat vagy egyéb díszeket. Az ötletet felkarolta Kopp Mária professzor asszony, és sokat segített nekünk a kivitelezésben. Miután nyilvánosságra kerültek az elképzeléseink, többen megkerestek bennünket, és elmondták, hogy néhány európai és tengerentúli országban már hagyományai vannak az újszülöttek köszöntésének és megszületésük közlésének. Többen is úgy gondoltuk, hogy erre is lehetne európai mintákat kidolgozni, hogy az egész közösségben nyilvánvaló legyen az autókon és a házakon lévő zászlók, szalagok jelentése. Munkánkhoz jogászok segítségét is kérjük, hiszen tudjuk, vannak szabályai annak, hogy milyen lehet egy zászló, egyáltalán, milyen gondolatokat lehet megfogalmazni egy lobogóval, és annak is, hogy hogyan és hol lehet elhelyezni. Különben, lányaim születése alkalmából magam is ültettem fákat a kertemben, de nem jelöltem meg, hogy kinek szántam a csemetéket.

süti beállítások módosítása