Látványtér 2012 - A legjobb díszlet- és jelmeztervekből

A magyar díszlet- és jelmeztervezőknek az elmúlt évadban készült legjobb, legizgalmasabb munkáit mutatta be a Látványtér 2012 – Az Év Díszlet- és Jelmeztervezője című kiállítás, amely a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) keretében nyílt. Cikkünket annak ajánljuk, aki nem tudott eljutni a tárlatra.

A Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete, a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány és a Magyar Látvány-, Díszlet- és Jelmeztervező Művészek Társasága kiállításának a Pécsi Galéria és Vizuális Művészeti Műhely (Pincegaléria) adott otthont.
Balla Ildikó látványtervező, a kiállítás kurátora az MTI-nek elmondta: a június 16-ig látható tárlatot Csizmadia Tibor Jászai Mari-díjas rendező, a Magyar Színházi Társaság elnöke nyitotta meg, a díjakat Margitai Ági Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő és Gáspár Sándor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész adta át. A szavazás alapján eldöntött szakmai díjakat veszik át a díjazottak, emellett a Látványtár tavalyi közönségdíját az idei kiállításhoz kapcsolódva adták át: díszlettervezőként Khell Csörsz, jelmeztervezőként Balla Ildikó vehette át az elismerést.
A kiállításon látható volt Szűcs Edit, Árvai György, Cselényi Nóra, Balla Ildikó, Nagy Fruzsina, Benedek Mária, Bozóki Mara, Cziegler Balázs, Fógel Adrienn, Horányi Júlia, Horváth Kata, Kentaur (Erkel László), Khell Csörsz, Khell Zsolt, Nagy Viktória, Polgár Péter, Rátkai Erzsébet, Rózsa István, Szlávik István, Tresz Zsuzsa és Zeke Edit munkája. A Magyar Teátrum-díj korábbi díjazottjai, Antal Éva kalaposmester és Ozsváth Ildikó jelmezfestő, patinázó munkáit is bemutatták.
A Látványtér kiállítást harmadik alkalommal rendezték meg - elsősorban színházi látványtervezők részvételével. A szervezők a sokszínű anyagot - látvány- és jelmezterveket, maketteket, megvalósult jelmezeket, előadásfotókat, installációkat - egységes keretbe rendezték.

Virtuális tárlatunkat láthatják:

1

1.

2

2.

3

3.

4

4

.5

5.

6

6.

7

7.

8

8.

9

9.

10

10.

11

11.

12

12.

13

13.

14

14.

15

15.

16

16.

18

17.

17

18.

19

19.

20

20.

21

21.

Fotó: Színház.hu

süti beállítások módosítása