Pinczés István lett az igazgató a zalaegerszegi bábszínházban

A hagyományokat folytatva, de komoly innovációt is bevezetve zajlik a műhelymunka Zalaegerszegen, a Griff Bábszínházban - közölte az Pinczés István, Jászai- és Ucsimura-díjas rendező, a bábszínház június 24-től kinevezett igazgatója az MTI-vel.

A leendő direktor megfogalmazása szerint az anomáliákat ki kell küszöbölni, hogy a társulat magasabb színvonalon, eredményesebben tudjon dolgozni és a nemzetközi porondon is megmutatkozhasson. Pinczés István szerint a bábszínház bázisa a 3 és 12 év közötti korosztály, de a jövő évadban szeretnék szélesíteni a nézők körét.
A bérletes előadásokon a gyermekek számára is érhető nyelven, a morálra, etikára és szeretetre tanító archaikus témákat, ősi mondákat, bibliai történeteket, példázatokat dolgoznak fel.
Szeptemberben Benedek Elek népmese gyűjteményéből a Sómese című bábelőadást mutatják be Nagy Kopeczky András sepsiszentgyörgyi alkotó rendezésében, majd Jámbor József debreceni színész, rendező, szerző-fordító A Három deviáns című kétfelvonásos meséjéből készített bábváltozattal várják a közönséget. Karácsony környékén a Népek karácsonya címmel folytatódik a Hóhullásban című produkció, amelyben dalokkal, játékokkal, táncokkal illusztrálják, miként ünnepelik a világ különböző tájain élő gyermekek a karácsonyt.

Pinczes_IstvanJövő januárban Muszorgszkij és Ravel művei alapján Peti a képtárban címmel zenés, mozgásszínházi produkciót mutatnak be a háromtól hatéves korosztálynak, a néhány évvel idősebbeknek pedig az Emerson, Lake and Palmer trió feldolgozott klasszikusait mutatják be. Ezt követi Fotós Sándor Csipike az óriás törpe című furcsa meséje, majd Koizumi Hirosi japán rendező a Hétalvó című népmese keleti feldolgozását állítja színpadra.
Pinczés István a speciális nevelést igénylő gyerekeknek és a fogyatékkal élő ifjú felnőtteknek bábkészítő kézműves játszóházi programokhoz kapcsolódó programokat "talált ki", a félévesnél idősebb kisdedeknek pedig gyermeknyelvi szavakra címkézett játszóházi, dédelgető, tipegő programokat. Mint fogalmazott, a családi produkció a Balázs bábszínész házaspár kezdeményezésére történik, akik egyesztendős gyermekükkel együtt lesznek modellek a februárban kezdődő babusgató programokhoz. A családok tematikus, szerkesztett, élőzenés, játékokkal, gyermekdalokkal, mondókákkal tűzdelt játékos etűdszerű megoldásokra épülő szerkesztett műsorokon vehetnek részt.
A felnőtt nézőknek a Hevesi Sándor Színházzal közösen terveznek zalaegerszegi alkotókhoz, szerzőkhöz kapcsolódó felolvasó színházi esteket, koprodukciós előadásokat. A Kapukód: 01 címmel indított lakásszínházi sorozat keretében bemutatják Székely Csaba kacagtató és egyben sírásra ingerlő kelet-európai abszurdokat illusztráló komédiáját Bányavirág címmel.
Pinczés István szólt arról is, hogy két éve rendszeresen dolgozik Zalaegerszegen. A rendezésében színre állított János Vitéz című produkció meghívást kapott Japánba, ahol Tojamában augusztusban részt vesz a Gyermek Világszínházi Fesztiválon.
A rendező-igazgató elmondta: a fesztivál megterheli a büdzsét, ezért a szeptemberben kezdődő gazdasági évet "szűkmarkúan" kell megvalósítani. Mint megjegyezte, tapasztalata szerint a zalai megyeszékhelyre érkezők nehezen találják meg a Griff Bábszínházat, mert egyetlen táblán, "útjelező karón" sincs feltüntetve a teátrum neve, ezért a jövőben a színház építészeti stílusához igazodó mesekapu jelzi majd a bábszínház bejáratát.

süti beállítások módosítása