"Egy országos ügy" - zárul az Operafesztivál

A következő évben nem társszerző, vagy szerzők jelennek meg a "Bartók + ..." Miskolci Operafesztiválon, hanem a plusz jel kap majd nagyobb hangsúlyt a rendezvénysorozat kínálatában - mondta Kesselyák Gergely, a fesztivál igazgatója vasárnap a "Bartók + Puccini 2012" Miskolci Operafesztivál zárónapján tartott sajtótájékoztatón.

Felidézte, hogy az ez évi rendezvény előtt arra kérte az opera kedvelőit, a miskolciakat, szavazzanak a lábukkal, jöjjenek el, nézzék meg a programokat, és már a létszámból is tudni fogja, mennyire tetszettek azok. Nos, megtették ezt, hiszen Giacomo Puccini Tosca című operájának az avasi kilátónál tartott ingyenes, szabadtéri előadására négyszáz széket helyeztek ki, ehhez képest több ezren látták, nézték az előadást. Felejthetetlen élmény volt, ami azt mutatja, "megmozdítottunk valamit" - tette hozzá.
Az igazgató hangsúlyozta, hogy a miskolci operafesztivál nem egy városi ügy. Az országnak egyetlen operafesztiválja van, mégpedig itt, Miskolcon. Az idelátogató művészetkedvelő, értéket szerető közönség is ezt bizonyítja. "Van ma Magyarországon egy hely, ahová el lehet zarándokolni operát nézni, és ez Miskolc" - fogalmazott.

bartok

Kesselyák Gergely azt mondta, nem szokott ígérni, ezért a jövő évi tervekről is csak a büdzsé ismeretében szólhat majd, de azt ígérheti, jövőre is lesz hasonló, ingyenes operaelőadás, mint az idén a Tosca volt. Ez a program lehet ugyanis az egyik zászlóshajója a fesztiválnak - fűzte hozzá.
Kiss Csaba, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója arról beszélt, hitt abban, hogy az operafesztivált meg kell újítani, de ez mindig kockázatot rejt. A most zárult rendezvény jó példa arra, hogy kevesebb forrásból is lehet értéket teremteni, a szellemi bázist mozgósítva.
Kriza Ákos, a város polgármestere a fesztivál kezdetére emlékeztetett. Mint mondta, nagyon sokan kételkedtek abban, hogy Miskolcon meg tud telepedni az opera, "és nemcsak, hogy gyökeret vert, de elég vastag fa lett belőle", amely ellenáll mindenféle hatásnak - tette hozzá.
A záró sajtótájékoztatón jelen volt Alekszej Ribnyikov világhírű kortárs orosz zeneszerző is - a népopera elmélet guruja (több musical, rock-opera és filmzene komponistája -, aki úgy fogalmazott: óriási hatással volt rá Kesselyák Gergely új gondolata az operáról. Magyarázata szerint ugyanis, aki hasonló feladatba kezdett eddig, az maradt a klasszikusoknál, hogy biztosítsa a népszerűséget. Az pedig, hogy a fesztivál az új operák felé nyit, "történelmi tett" - mondta.
A sajtótájékoztatón elhangzott: a záró gálakoncerten a Miskolci Operafesztivál igazgatója kiáltványt intéz "az új kor új operáinak a megszületéséért", eszerint meghirdetnek egy pályázatot, hogy a "fiókból" előkerüljenek a még be nem mutatott alkotások, vagy épp újak szülessenek. A nyertes művet be is mutatják majd.

MTI

süti beállítások módosítása