Eszenyi Enikő: "Szép évad áll mögöttünk"

A Vígszínházzal kel és fekszik Eszenyi Enikő, akinek még a kikapcsolódást is az jelenti, ha eljárhat színházba. Erről mesélt egy interjúban. Szemléztük.

"Művészileg nagyon szép évad áll mögöttünk, két nagy eredményünk is volt, az egyik, hogy a POSZT-on ott lehettünk, a másik, hogy a tel-avivi Cameri Színház meghívott bennünket a Lovakat lelövik, ugye? című előadásunkkal" - kezdte a beszélgetést Eszenyi Enikő. A Vígszínház igazgatója úgy tájékoztatott, a gazdasági válság ellenére idén is hozni tudják a tavalyi eredményeiket, "és ez nagyon szép dolog". Hozzátette: "Mi a jegybevétel után kapjuk a támogatást, nyáron viszont nem játszunk, nincs bevétel. Pedig még így is tovább tartunk nyitva, mint sok teátrum, ahol már rég bezártak a nyárra. Tíz bemutatónk volt az idén, 23 előadást tartunk műsoron, 587 előadásunk volt az évadban, ami olyan, mintha másfél évnyi estét lejátszottunk volna kilenc hónap alatt. A művészek és a színház összes tagja nagyon le van terhelve. Nálunk elég gyakori, így szinte természetes, ha valakinek évi 180 előadása van, és ez sajnos nem jelenik meg a fizetésükben."

A társulatról elmondta, folyamatosan kéri kitartásukat. "El kell mondanom, fantasztikusak mind. Csak megköszönni tudom nekik a rengeteg munkát és önfeláldozást" - szólt a csapatról Eszenyi.

eszenyi-eniko-01

Fotó: Tumbász Hédi

A kérdésre, mi jelenti számára a kikapcsolódást, úgy felelt, most van ideje színházba járni. Nemrég Szentpétervárott járt, ahol egy közös projekten vett részt. Már az is kikapcsolódás, ha külföldön van, az orosz kultúrát pedig különösen szereti. Tavaly pedig nyelvtanulással egybekötött nyaraláson volt a tengerparton. "Hogy idén mi lesz, még nem tudom, annyira nem látok előre. Tavaly, az évadzáró után még augusztus hatodikáig bent voltunk a színházban, dolgoztunk a következő évadon. Remélem, idén korábban elszabadulunk" - mondta Eszenyi Enikő.

Igazgatói kinevezése óta kevesebbet játszik erről így beszélt: "Az első évben nem játszottam, a másodikban két darabot próbáltam, idén pedig megint nem vállaltam szerepet. Két darabot is rendeztem, a Punk Rockot és A lovakat lelövik, ugye? címűt, amely két nagyon komoly darab volt, nem is lett volna időm játszani mellette." Jövőre egy szerepet vállal a Vígszínház első bemutatójában, amelyet Michal Docekal, a Prágai Nemzeti Színház igazgatója rendez.

Eszenyi Enikő úgy zárta a beszélgetést, egy pillanatig nem bánta meg, hogy megpályázta a Vígszínház igazgatói posztját. Hogy jövőre pályázik-e? "Ez még messze van. De nyilván igen."

Kozák Ágnes interjúját itt olvashatják.

süti beállítások módosítása