Rég várt egyensúly? - A POSZT-on járt az Index-videó

Harapható szakmai feszültségek vagy összpolitikai megbékélés? Vidéki túlsúly vagy rég várt egyensúly? - a POSZT-ról kérdezett a POSZT-on az Index.

Az Index videójából:

Szabó Győző színész: Féllábbal nyaralás, féllábbal fesztivál, féllábbal verseny, este meg elmegyünk…. italozni.

Mohácsi János rendező: Én nagyon hiú vagyok, úgyhogy nagyon szeretem, ha meghívják az előadásomat. Komoly elismerésnek tartom még ebben a vérzivataros meghívási rendszerben is. Kicsit úgy éreztem, hogy egyéb szempontok is vannak, mint a minőség, és végül ez beigazolódótt. Például szempont volt, hogy érkezzenek vidékről is jó előadások. Én vidéken rendezek a legtöbbet, de azt, hogy beválogassanak úgy szeretem elérni, hogy jó előadásokat csinálok, nem pedig úgy, hogy a művészetpolitika dönt rólam.

Fekete Péter a Jókai Színház igazgatója: Te vagy a harmadik újságíró, aki leül velem beszélgetni és a kérdései jelentős része arra irányul, hogy én megosztottságról, gondról, feszültségről beszéljek, de eszem ágában nincsen erről beszélni. Munkáról, eredményekről, csillogó szemekről és a kollégáim izzadságcseppjeiről tudok beszélni.

Csáki Judit kritikus: Eddig az volt a törekvés, hogy egy-egy évad legjobb előadásai gyűljenek itt össze. A „legjobb” persze annyiban szubjektív, hogy akik válogatták, azok szerint a legjobb. Idén nem az volt a szempont, hogy a legjobb előadások legyenek itt.

Gáspár Sándor színész: Egy ideig egy ember válogatta a programot, most négyen, jövőre pedig ketten. Mindig is vita volt és lesz a versenyprogramról.

Mácsai Pál az Örkény Színház igazgatója: Semmiféle vitának nincs helye a versenyprogramnál. Pont. Most négyen válogatták. Én akkor sem szoktam felszólalni ez ügyben, ha bekerülünk, és akkor sem, ha kimaradunk. Ez a válogatás természete.

Csáki Judit kritikus: Mácsai Pál egy színház igazgatója, amely színház támogatása nagyban függ attól, hogy milyen kapcsolatot ápol a különböző politikai testületekkel, önkormányzattal, állammal. Tehát ha továbbra is színházat akar csinálni, akkor igen bizony, néhány dologban –ő úgy gondolja- be kell fognia a száját.

Koltai Tamás kritikus: Most valahogy mesterséges békéltető hangulat van kialakulóban, amit felülről próbálnak irányítani.

További vélemények a videóban.

A Színház.hu-nak Márta István válaszolt:

Milyen változásoknak lehetünk tanúi az idei POSZT-onn?

Márta István: Új helyszíneket nyitottunk: a Zsolnay Kulturális Negyedet és a Teátrumi Társaság sátrát. Emellett rengeteg Off-program volt. Újdonságnak számított az is, hogy a két szakmai társaság összefogott: a Teátrumi Társaság és a Színház Társaság idén már egyenlő tulajdoni jogokat szereztek a POSZT működtetésében, de természetesen a többségi tulajdonos Pécs városa maradt. Örülök annak, hogy oldódni látszanak a szakma széttagoltsága miatt keletkezett feszültségek és hogy az emberek közeledni próbálnak egymáshoz. Ebben a folyamatban fontos szerepet játszottak az ún. "Gödör Programok" amelyet a Színházi Társaság és a Magyar Teátrumi Társaság közösen szervezett. Én, mint idealista ember reménykedem abban, hogy a szakma talán tényleg meg tudja egymást szólítani. Az első lépéseket mindkét oldalról megtették a tulajdonosi struktúra megváltoztatása során, ezt mutatja, hogy konszenzus született abban, hogy kik válogassanak jövőre, és hogy kik legyenek idén a zsűritagok. Ez véleményem szerint óriási előrelépés.

A folytatást itt láthatják és olvashatják.

süti beállítások módosítása